Gözler Fiyat İstikrarı Komitesi'ne çevrildi! Ekonomide kritik toplantı...

Güncelleme Tarihi:

Gözler Fiyat İstikrarı Komitesine çevrildi Ekonomide kritik toplantı...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 10:08

Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ilk toplantısının Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında bugün yapılıyor.

Haberin Devamı

Fiyat İstikrarı Komitesi’nin ilk toplantısı bugün gerçekleştiriliyor. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin başkanlık ediyor. Toplantının ana gündemi enflasyon gelişmeleri ve önümüzdeki dönem enflasyon görünümüne ilişkin riskler olarak belirlendi.

Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine Ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşuyor.

Komite, gerek görülmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları ile üniversite ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet edilebiliyor.

KOMİTE’NİN GÖREVLERİ

Fiyat İstikrarı Komitesi, para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal önerileri geliştirecek. Fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar alacak. Kamu tarafından belirlenen ya da yönlendirilen fiyatların, fiyat istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapacak.

Haberin Devamı

ŞENER: MERKEZ TEK BAŞINA MÜCADELE ETMEYECEK

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener, Fiyat İstikrar Komitesi ile sadece Merkez Bankası'nın değil diğer kurumların da ortak hareketiyle fiyatların normale çekilmesine yönelik adımlar atıldığını söyledi.

Şener'in değerlendirmesi şöyle:

"Kurlardaki geri çekilme yaşandığı sürece 2022'de çok uzun sürelerle enflasyonu konuşuyor olacağız. Fiyat istikrarı ile ilgili ana yetki Merkez Bankası'nda. Merkez, yoğun şekilde hayat pahalılığıyla mücadele için kullanıyor. Para politikası yoluyla enflasyonu düşürmek bütün ülkeler için söylüyorum mümkün değil. Hem ABD'de 6.9, AB'de 4.9 seviyeleri. Dünya çok yüksek enflasyona mücadele ediyor. Merkez bankaları tek başına enflasyonla mücadelede etkili olmuyor. Fahiş fiyattan bahsediyoruz. Kurların oynak olduğu dönemlerde ciddi anlamda fahiş fiyat uygulamaları gündeme geliyor. MB tek başına mücadele etmesin, diğer bakanlıklar da olsun. İşte yapılmaya çalışılan tam anlamıyla bu. Türkiye Avrupa'da olduğu gibi ABD'de olduğu gibi enflasyonla yoğun bir mücadele dönemine girmiş oldu. Her kuruma ayrı görev düşüyor. Acaba arz kısmı nasıl düzenlenebilir. Daha önceki önerilerden olan, sözleşmeli tarım yapılmasıyla ilgili öneri bu seneden itibaren uygulanmaya başlandı. Tarladan nihai tüketiciye gelecek sürece etki edecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Fiyat istikrar komitesi tam anlamıyla bunu yapıyor şu anda. Hem arz, hem tedarik bir taraftan da MB kanalıyla da fiyat istikrarını para politikası aracıyla sağlamaya çalışıyor."

BAKMADAN GEÇME!