Göstere göstere kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Göstere göstere kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

JET-PA Holding'in patronu Fadıl Akgündüz, milli futbolcu Alpay'ın Aston Villa'ya transferini tam anlamıyla, ‘‘göstere göstere para kaçırma şovu’’na dönüştürdü. Maliye, hukuki bağ kuramadığı için Alpay'ın bonservis bedeline haciz koyamadı.

JET-PA Grubu şirketlerinin vergi borcu nedeniyle, Alpay, Sergen ve Oktay'ın transfer gelişmeleri Maliye Bakanlığı tarafından yakından izleniyor. Futbol Federasyonu'na söz konusu 3 milli futbolcunun bonservislerinin Jet-Pa ve Fadıl Akgündüz ile ilişkisini bir yazıyla soran Maliye, Jet-Pa şirketleri veya Akgündüz ile hukuki bir bağ belirleseydi, futbolcuların transfer ücretlerinin şirkete düşen payına ihtiyati haciz uygulayacaktı.

Buna göre, Alpay'ın transferiyle ilgili olarak Fadıl Akgündüz'ün Aston Villa'dan talep ettiği 5.6 milyon sterlinlik (5.5 trilyon lira) bonservis bedeline Maliye haciz koyabilecekti. Ancak, hukuki bağlantı kurulamadığı için bu şimdilik gerçekleştirilemedi.

Vergi kontrolörlerinin Jet-Pa Holding ve Jet-Pa Ulusal Gıda ağırlıklı olmak üzere Jet-Pa Grubu şirketlerinde yaptıkları incelemelerde kurumlar vergisi, vergi cezası ve gecikme cezası olarak trilyonlarca liralık vergi borcunu içeren bir rapor düzenlendi.

FEDERASYON'A SORULDU

Bu arada, Futbol Federasyonu'na geçen ay bir yazıyla başvurularak, Fehmi Alpay Özalan, Oktay Derelioğlu ve Ali Rıza Sergen Yalçın'ın bonservisleri ile Siirt Jet-Pa Spor'un Jet-Pa Grubu şirketleri ve Fadıl Akgündüz ile hukuki ilişkisi soruldu.

Fenerbahçe'ye gönderilen bildiride de, Alpay'ın Jet-Pa şirketleri ve Akgündüz ile ilişkisi halinde bonservis bedelinin ödenmesi sırasında şirkete düşen paya ihtiyati haciz uygulanacağı vurgulandı.

Futbol Federasyonu'ndan gelen cevabi yazıda ise, Alpay, Oktay ve Sergen'in eski adı Siirt YSE olan Siirt Jet-Pa Spor'un futbolcuları oldukları, çeşitli tarihlerde Fenerbahçe ve bazı diğer kulüplere kiralandıkları iletildi. Ayrıca, Siirt Jet-Pa'nın, Fadıl Akgündüz ve şirketleri ile irtibatları bulunmadığı belirtildi.

ENVANTERDE OLSAYDI

Maliye yetkilileri, ‘‘Eğer bu futbolcular, Jet-Pa şirketlerinin envanterinde gözükselerdi, Siirt Jet-Pa'nın, Jet-Pa şirketleri ve Akgündüz'le irtibatı belirlenseydi, transfer dolayısıyla ödenecek paradan şirketin alacağı paranın takibi mümkün olacaktı. Hukuki bir bağ bulunsaydı, Jet-Pa'nın veya Fadıl Akgündüz'ün alacağı paraya haciz tatbik edilecekti’’ dediler.

Hukuki bir bağ olmadığı sürece haciz takip şansının hemen hemen mümkün olmadığına işaret eden yetkililer, ancak, hukuki olmasa da, fiili olarak yönetime katılma gibi bir durum gözüktüğüne dikkat çektiler.

Fenerbahçe'de geçen sezon kiralık oynayan ve bu yıl Fenerbahçe ile transferi gündeme gelen Alpay, kulübün Almanya'daki kampından ayrılarak İngiliz Aston Villa takımı ile önceki gün 4 yıllık anlaşma imzalamıştı. (A.A.)

Jet Fadıl'a bir yurtdışı yasağı da Maliye'den

JET-PA Holding'in Başkanı Fadıl Akgündüz'e Maliye de Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca yurtdışına çıkış yasağı getirdi.

Kesinleşmemiş olan bu borca karşılık, ihtiyati olarak ilgili şirketlerden teminat istendi. Borcun önemli bölümü için teminat gösterilirken, kalan kısım için şahsen şirketlerin sahibi Fadıl Akgündüz hakkında takibe geçildi.

Bu nedenle, Bakırköy adliyesinden sonra Maliye de, Pasaport Kanunu'nun 22. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, mahkemeye bile gitmeden Akgündüz hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirdi.

Halen yurtdışında bulunan Akgündüz hakkındaki yasak, şirketlerin eksik kalan miktar kadar teminat göstermesiyle kaldırılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!