Goldman Sachs, Aksa Enerji'ye ortak oldu

Güncelleme Tarihi:

Goldman Sachs, Aksa Enerjiye ortak oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 09:56

Uluslararası finans kuruluşu Goldman Sachs, Aksa Enerji'nin yüzde 13.30'unu 240 milyon dolara satın aldı. Aksa Enerji bu ortaklığın yanı sıra yine Goldman Sachs, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası'nın oluşturduğu konsorsiyumdan 400 milyon dolar tutarında finansman sağladı.

Haberin Devamı

Hisse satışı sonrasında şirketin değeri 1.8 milyar dolar belirlendi. Anlaşmada, Goldman Sachs'ın 6 sene sonrasında hisseleri aynı değerden Kazancı Holding'e geri satma opsiyonu da bulunuyor.

Goldman Sachs tarafından satın alınan hisselerin 135 milyon dolarlık kısmı Kazancı Holding'in varlıklarından bulunan Aksa Enerji hisselerinin satışı, geri kalan 105 milyon dolarlık kısmı ise Aksa Enerji'de yapılacak olan nakit sermaye arttırımı sonrası ortaya çıkacak hisselerin Goldman Sachs'a doğrudan ihraç edilmesiyle gerçekleşecek.

Anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulunan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, enerji sektöründe bulundukları önemli konumu korumak adına gerçekleşen birlikteliğin son derece önemli olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

Kazancı, "Grubun en büyük yatırımı olan Aksa Enerji'nin büyüme çizgisi bu anlaşmalarla hız kesmeden devam edecek. 2017 için koymuş olduğumuz 4500 MW kurulu güç hedefine doğru ilerliyoruz. 2011 sonu itibariyle ulaşmış olduğumuz 2036 MW kurulu güç ve aylık 1 milyar KWh enerji üretim ile ülkemizin toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 5'lik kısmını karşılamaktayız... Yenilenebilir kaynaklarımızla ürettiğimiz enerji miktarı her geçen gün artmaktadır. Yerel kaynaklardan enerji üretimine daha fazla yatırım yapmak gayreti içindeyiz" dedi.

400 MÄ°LYON DOLAR YENÄ° FÄ°NANSMAN

Bununla birlikte Goldman Sachs, Garanti Bankası ve İş Bankası katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Kazancı Holding'e 400 milyon dolar finansman sağladı.

Bu krediye Goldman Sachs 150 milyon dolar, Garanti ve Ä°ÅŸ Bankası da 125'er milyon dolar ile katıldı. Kredi, 3 yılı ana para geri ödemesiz olmak üzere 6 yıllık vadeye yayılıyor.    Â

Alınacak 400 milyon dolar kredinin 192  milyon doları Ağustos ayında vadesi dolan köprü kredinin geri ödemesinde, 105 milyon doları Aksa Enerji'ye özkaynak katkısı olarak, kalan 95 milyon da Kazancı Grubu'nun diğer yatırımları ve finansman geri ödemelerinde kullanılacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!