Gökçek'ten Sezer'e veto çaÄŸrısı

Güncelleme Tarihi:

Gökçekten Sezere veto çağrısı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 14:37

Belediyelerin genel bütçe vergi gelirinden aldıkları yüzde 5'lik payın yüzde 60'ının İller Bankası'na aktarılmasını öngören düzenleme Ankara ve İstanbul belediye başkanlarınca tepkiyle karşılanırken diğer başkanlar kararı "Adaletin tecellisi" olarak niteledi. Sezer'e veto çağrısı yapan Gökçek ise yasanın kabul edilmesi halinde büyük protesto gösterileri düzenleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM`de çıkarılan kanunla, Ankara ve İstanbul Belediyelerinin gelirlerinin diğer 13  belediyeye dağıtılmasının kararlaştırıldığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in söz konusu kanunu veto etmesini beklediklerini kaydetti.

Yasanın çıkması halinde, 2002'de, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kaybının 150 trilyon lira civarında olacağını ifade eden Melih Gökçek, böylece belediyesinin gelir kaybının yüzde 40 olacağına işaret etti. Bu oranın Başkent'e hiçbir yatırım yapılmaması anlamına geleceğini kaydeden Gökçek, yasanın çıkması durumunda Ankara'ya, yol, köprü, ağaçlandırma gibi hizmetler götürmenin mümkün olamayacağını söyledi.

BÃœYÃœK PROTESTOLARIMIZ OLACAK

Melih Gökçek, hükümetin bu yasayla Ankaralıya ceza verdiğini ileri sürerek şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Belediyelerin genel bütçe vergi gelirinden aldıkları yüzde 5'lik payın yüzde 60'ının İller Bankası'na aktarılmasını öngören düzenleme, hükümetin deliğine belediyelerden yama arama çabasıdır.

Yasanın geçmesi halinde demokratik çerçevede çok büyük protestolarımız olacak. Koalisyon hükümetinin halka reva gördüğü bu yasa, Ankara ve İstanbul Belediyesi'nin gelirlerinin diğer 13 belediyeye dağıtılması büyükşehir halkına cezadır. Bunu kabul etmek mümkün değildir."

Gökçek, yatırım yapmalarının, fakirlere sahip çıkmalarının hükümeti rahatsız ettiÄŸini öne sürerek, "Hükümet, sırf siyasi korkularla Ankaralılar'ı cezalandırıyor. DiÄŸer belediyelerinin gelirlerinin artması için baÅŸka yol bulunmalıdır. Ama Ankara Belediyesi'nden alınıp bunlara verilirse, vergi veren vatandaÅŸlara haksızlık olur" dedi.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!