Global, Şekerbank’a ortaklık atağına geçti

Güncelleme Tarihi:

Global, Şekerbank’a ortaklık atağına geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2003 02:15

Fon'dan banka alamayan ancak, bankacılık konusundaki girişimlerini sürdüren Global Menkul Değerler, bu kez de Şekerbank yöneticileri ile ortaklık için masaya oturdu. Görüşmelerin en kısa zamanda sonuçlandırılacağı belirtildi.

Borsanın en fazla işlem yapan aracı kurumu olarak bilinen Global Menkul Değerler, bankacılık alanına girme konusundaki girişimlerine Şekerbank ile devam ediyor. Geçen yıl devraldığı Ege Yatırım Menkul Değerler ve Bayındır Menkul Değerler'i bünyesinde birleştiren, Hedef Menkul'ün de çoğunluk hisselerini satın alan Global Menkul, bir süredir bankacılık alanına da girmek için çalışmalar sürdürüyor.

Şekerbank, dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderdiği açıklamada, Global Menkul Değerler ile stratejik ortaklığın görüşüldüğünü bildirdi. Açıklamada bunun için Global Menkul ve hakim ortaklar ile görüşmelere başlandığını da duyuruldu.

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tezcan'ın verdiği bilgiye göre, üzerinde konuşulan ortaklık Global Menkul Değerler'in Şekerbank'ın belli bir bölüm hissesini alması şeklinde olacak.

Tezcan, ‘‘Global Menkul'un sermaye piyasalarında belli bir yeri var, Şekerbank da yaşanan mali krize karşın sıkıntısı olmayan bir banka. Hem aracılık işlemlerindeki, hem de bankacılık alanındaki bu gücü birleştirmek düşüncesiyle yola çıkıldı’’ derken, görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve en kısa zamanda sonuçlandırılacağını açıkladı.

Henüz, belli bir değer ve oran üzerinde konuşulmadığını söyleyen Tezcan, ‘‘Şu anda birbirimizi bağlayıcı hiçbir şart yok. Görüşmeler bankamızın özkaynak, sermaye ve kredilerini artıracak bir kaynak sağlanması yönünde sürdürülüyor’’ dedi.

13 yılda hem içerde hem dışarda büyüdü

Yönetim Kurulu Başkanlığını Mehmet Kutman'ın yürüttüğü Global Menkul Değerler 1990 yılında kuruldu ve 1995'te halka açıldı. 22 şube ve irtibat bürosuyla yurtiçinde faaliyet gösteren şirketin, Amerika, Romanya ve Kazakistan'dan da iştirakleri, ayrıca Azerbaycan'da da bir temsilcilik ofisi bulunuyor. Global'in son açıklanan ve vergi matrahındaki artış nedeniyle düzeltilen 2002 yıl sonu mali tablolarına göre 1.24 trilyon lira zararı söz konusu. Global Menkul Değerler, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) önde gelen aracı kurumları arasında yer alıyor.

İkisi de Fon'a teklif vermişti

Ortaklık görüşmeleri için biraraya gelen Global Menkul de, Şekerbank da, Fon'un satışa sunduğu mali kurumlarla ilgilenmişlerdi.

Global Menkul Değerler, Toprakbank ve Toprak Yatırım Bankası ile de satış sürecinde ilgilenmiş, ancak ikinci defa satışa sunulmasına karşın ihalelerin sonuçsuz kalması nedeniyle bu bankalar Bayındırbank ile birleştirilmişti.

Şekerbank da daha önce Toprakbank'ın iştiraki olan ancak Fon'a devredilen Toprak Finansal Kiralama'ya teklife alıcı olmuştu.Ancak Şekerbank'ın iştiraklerinden Şeker Leasing ve Şeker Factoring'in sunduğu tekliflerin yetersiz bulunması nedeniyle satış ihaleleri iptal edilmişti.

Pancarcının bankası

Şekerbank, şeker pancarı üreticisi ve şeker sektörünün finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1953 yılında, Pancar Kooperatifleri Bankası adı altında Eskişehir'de kuruldu. Pancar kooperatiflerindeki birikimlerin birleşmesiyle oluşturulan sermaye ile çalışmaya başlayan banka, 1956 yılında Ankara'ya taşınarak Şekerbank adını aldı. Çok ortaklı bir banka olan Şekerbank, hisselerinin yüzde 34.39'unu da halka açarak, Türkiye'nin en geniş sermaye tabanına sahip kuruluşlarından biri haline geldi.

Hasan Basri Göktan'ın hem yönetim kurulu başkanlığını hem de genel müdürlüğünü yürüttüğü bankanın personel sayısı 3 bin 990, şube sayısı ise 197. Şekerbank Personeli Munzam Vakfı'nın yüzde 42.96'sına ve Şekerbank Personeli Vakfı'nın yüzde 10.15'ine ortak olduğu bankanın diğer ortakları ise şöyle: Konya Pancar Kooperatifi. Konya Şeker Fabrikası, Kayseri Şeker Fabrikası, Pankobirlik SS PancarKooperatifleri Birliği ve 24 pancar kooperatifi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!