‘Gıpta’ ediliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Gıpta’ ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 01:06

Yaklaşık 34 yıl önce Ankara’da promosyon ürünleri pazarlayan iki arkadaş Vecdet Şendil ve Nazım Pınar, bugün 20 ülkeye kırtasiye ürünleri satan ‘Gıpta Group’u kurdu. Şirket, defter üretiminin yanı sıra kalemden suluboyaya, post-it’ten sıvı yapıştırıcılara kadar birçok ürünü pazara sunmayı başardı.

Haberin Devamı

1984 yılında Ankara’da birçok şirkete promosyon ürünleri pazarlayan Vecdet Şendil ve Nazım Pınar, adım adım kırtasiye pazarına giriş yaptı. Tecrübelerini Ar-Ge ve inovasyon ile birleştiren iki arkadaş, 1993 yılında Gıpta Group, çatısı altında defter üretimine başladı. Çok kısa bir sürede tasarım ağırlıklı çalışmalarla 2 bin çeşit defter üretmeye başlayan Gıpta Group, 10 binden fazla satış noktasında 20 ülkeye ihracat yapıyor.

DEV ŞİRKETLER ÇALIŞTI

Vecdet Şendil, şirketin kuruluşunu ve büyüme hikayesini şöyle anlattı: “34 yıl önce promosyon ürünleri pazarlayan küçük bir şirkettik. 1993’te şu anki ortaklık yapımız oluştu ve isim değişikliği yaparak Gıpta adıyla ile faaliyet göstermeye başladık. Şirketin merkezi Ankara oldu. Ağırlıklı olarak yıl sonu promosyonu yapıyorduk. Başlangıç dönemlerinde bu ürünleri alıp satıyorduk. Anahtarlık, duvar saatleri, kalemler, masaüstü setler, ajanda, takvim ve buna benzer kağıt ürünleri... Bu zaman zarfında işi de epey öğrenmiş ve iyi bir müşteri portföyümüz oluşmuştu. Daha farklı, inovatif ürünler yapabilirsek fark yaratacağımızı biliyorduk. Bu düşünce ile ürün imalatına girdik. Zamanla kağıt ürünlerinde uzmanlaşmayı tercih ettik. Türkiye’nin en önemli kuruluşlarına ajandalar yapmaya başladık. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası gibi ayrıca Türkiye’nin en büyük şirketlerinin adetleri 1000 ile 100 bin arası değişen ajandalarını, takvimlerini, masaüstü kağıt ürünlerini yaptık. Halen de yapmaya devam ediyoruz. 3-5 kişi ile alıp satarak başlayan işimiz 1999 yılına geldiğinde 80-100 kişinin çalıştığı, yaklaşık 2 bin m2’de hizmet veren ağırlıklı üretim yapan dev bir şirkete dönüştü.”

Haberin Devamı

20 ÜLKEYE İHRACAT

Toplam 500 kişiye istihdam sağladıklarını anlatan Şendil, “Ar-Ge ve tasarım alanında önemli çalışmalar yaptık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylanmış Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ni kurduk. 2009’da ambalaj sektörüne yönelik hediyelik kutular üretmeye başladık. Bu sektörde piyasadaki ürünlerin önemli bir kısmı Çin’den ithal ediliyordu. Çin’in rakibi olduk. Şu anda Türkiye’nin bütün illerinde yaklaşık 10 bin adet kırtasiyede ürünlerimiz satılıyor. Kağıt ürünlerinin dışında kırtasiyenin genel çeşitlerini de kendi markamız ile imal, ya da ithalat yoluyla yaptırmaya başladık. Yaklaşık 20 ülkeye ihracatımız var. Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde ürünlerimiz satılıyor. İtalya’da distribütörümüz var. Kuzey Afrika ülkelerine de varız. 2018-2019 yıllarında ihracata daha ağırlık vermeyi planladık ve çalışmalarına başladık.”

 

Haberin Devamı

‘ÇİN’ SORUNUNU ÇÖZMEYE BAŞLADIK

TÜM Kırtasiyeciler Derneği’nin de başkanlığını yapan Vecdet Şendil, sektör hakkında şu bilgileri verdi: “Promosyon ve kırtasiye Çin’den yapılan ithalat noktasında ciddi oranda etkilendi. Son birkaç yıldır devletimiz yerli üretimin teşvikler ve tedbirler aldı. Sektörde gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri de sağlık oldu. Sektör temsilcileri ve dernek olarak sağlıklı nesiller yetiştirebilmek adına üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirdik ve piyasada satılan her 100 kırtasiye ürününden 99’unun güvenli olmasına katkı sağladık. Sektör olarak kırtasiyede güven sorununu çözdük” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!