Gıdalar artık tohumdan tabağa kadar izlenecek etiket 12 punto olacak

Güncelleme Tarihi:

Gıdalar artık tohumdan tabağa kadar izlenecek etiket 12 punto olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00

Gıda, tarım ve hayvancılığı tek kanunda, tek çatı altında ve tek yetkili mercide topladıklarını belirten Bakan Mehdi Eker, gıda güvenliğinde AB standardı getiren 102 yönetmeliği açıkladı. Buna göre, gıda ürünleri tohumdan tabağa kadar izlenecek. Ürün etiketler artık 12 punto olacak.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda, tarım ve hayvancılığı tek kanunda, tek çatı altında ve tek yetkili mercide topladıklarını belirterek, Türkiye’yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracağı ifade edilen “gıda güvenilirliği sistemi”nin detaylarını açıkladı. Cumhuriyetin 83’üncü yılında Türkiye’nin bir Tarım Kanunu’na kavuştuğunu vurgulayan Eker, gıda alanında Türkiye’de yeni bir dönemin başladığına dikkati çekti. Eker, gıdanın tohum halinden tabağa kadar izleneceğini vurguladı.

Et ve süte eylem planı
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile genel anlamda çerçevesi çizilen konuların uygulamaya esas ayrıntılarını belirleyen 102 yönetmelikten 95’i yayımlanırken, 7’si yayımlanma aşamasına geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, getirilen yenilikleri şöyle özetledi:
Gıda denetiminin etkinlik ve verimliliğinin artırılması için stratejik plan oluşturuldu. 15 eylem planı hazırlandı. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, içecekler ve takviye edilen gıdalarla ilgili eylem planları hazırlanacak.
Bugüne kadar sadece gıda üretim işletmeleri Bakanlığa kayıt olurken, bundan sonra tarladan sofraya her aşamada, toplu tüketim ve satış yerleri de dahil kayıt altına alınacak. Gıda bulunduran, depolayan, satan yerler kaydedilecek. Kaydı olmayan yerler denetim dışında kalabiliyordu, şimdi Tarım Bakanlığı bu firmaları bilecek. Faal olan firmalara şartları sağlamaları için 2 yıl süre verildi. Bugünden sonra açılacak olanlar da yeni mevzuata göre uygulama yapacak.

Ürün izlemeye alınacak
Ürünün nereden geldiğinin bilinmesi için izlenebilirliğin önemine dikkat çeken Mehdi Eker, şunları anlattı: “Bu akşamdan sabaha başlayacak bir uygulama değil ancak yumurta nereden geldi bileceğiz, et ve et ürünleri ne zaman, nerede imal edilmiş bileceğiz. Üretim sürecini geriye doğru izleyebileceğiz. Bazı ürünlerde bunu yapmamız zaman alabilir, aşama aşama ilerleyeceğiz. Örneğin sebze-meyve zaman alır. Tüketici sağlığının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi için taklit ürün yapan firmaları bakanlık olarak açıklayacağız. Toplum sağlığına önem veren ve gıda güvenliğini yerine getiren firmalar da duyurulacak.”

Etiketler 12 punto
Ürünlerin etiketlerinin üzerinde yer alan bilgilerin okunamadığına da dikkat çeken Eker, “Bundan sonra etiketlerdeki yazılar 12 punto olacak. Yeni üretilecek ürünler için bu yönetmeli yürürlükte, üretimi başlayanlar için de 2014’e kadar süre verildi” dedi. Eker, ürünlerin enerji, toplam yağ, şeker gibi günlük ihtiyaçların ne kadarını karşıladığına dair bilgilerin de etiketlerde yer alacağını ve obeziteye karşı önemli olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Hastalık mezbahada tespit edilse bile tazminat ödenecek

Haberin Devamı

KUŞ giribi gibi salgın hastalıklara ve zararlılara karşı acil eylem planlarının hazırlandığını ifade eden Mehdi Eker, hayvan sağlığıyla ilgili bir programın devreye gireceğini, her yaştaki hayvana göz aşısı uygulanabileceğini kaydetti. Eker, hastalıkların tazmininde ise artık mezbahada da hastalığın tespit edildiğinde kaydedilip tazminata konu olabileceğini dile getirdi.

Hayvanlara kötü muameleye ceza var

MEHDİ Eker, yem fabrikaları ve çiftliklerin ürettikleri yemin kaydını tutacağını, sadece kendi hayvanına yedirmek için yem üretenlerin bile bu kaydı tutacağını belirterek, hayvanların hangi yemi ne kadar yediğinin bilineceğini ifade etti. Hayvan refahıyla ilgili düzenlemeleri de anlatan Eker, şu açıklamayı yaptı: “Hayvanlara kötü muamele, eziyet olmaması için yaptırımlar geliyor. Hayvan başına sağlanan alanlar belirlenecek, örneğin bir metrekarede 10 tavuktan fazla yer alamayacak. Hayvanlar 8 saatten fazla taşınamayacak. Çevre Bakanlığı’nın evcil hayvanlarla ilgili bazı önlemleri var. Biz bunlardan farklı olarak çiftlik hayvanlarını da kapsayan bir düzenleme getirdik. Para cezaları olacak. Eğer TCK’da yeri varsa da hapis cezası da gelebilir. Evcil hayvan satan yerlerde yani pet-shoplarda hayvanların konulacağı yerler için düzenleme getirdik. Örneğin 20 kilo olan bir köpeğin en az 4 metrekare yerde olması için düzenleme getirdik. Denetimlerimiz artacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!