Gıdada ‘ramazan terörü’ başladı

Güncelleme Tarihi:

Gıdada ‘ramazan terörü’ başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2011 00:00

Türkiye’de ciddi bir “gıda terörü” olduğunu savunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Ramazan öncesi gıda alışverişi yapacak vatandaşlar, açıkta satılan süt ve süt ürünlerini almayın. Ramazan ayı öncesinde Ankara’da 40 noktada et fiyatları konusunda araştırma yaptık.

Haberin Devamı

Buna göre kıymanın kilogram fiyatı 16.5 lira ile 27 arasında değişiyor. Et ürünleri fiyatlarının ise son bir ayda yüzde 13-23 arasında arttı” dedi.

4 bin 600 eleman var

Ramazan öncesi gıda alışverişi yapacaklara uyarılarda bulunan Yetkin, şunları söyledi: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda konusunda 550 bin işletmeyi 4 bin 600 elemanla denetlemeye çalışıyor. Vatandaşlar açıkta satılan süt ve süt ürünleri almamalı, ürünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mührüne ve son kullanma tarihe bakılması konusunda tüketiciler dikkatli olmalı.”

21 milyon ton buğday

Hububat hasadının yaklaşık yüzde 78’inin tamamlandığına işaret eden Yetkin, şöyle konuştu: “Bu yıl 21 milyon tonluk bir buğday rekoltesi olacağı tahmin ediliyor. Bu iyi bir rekolte. Buğdayın tonu 510 lira ile 770 lira arasında değişiyor. Üreticiler de büyük bir sıkıntı yaşamadıklarını ve genelde memnun olduklarını belirttiler. Türkiye’de yeterli ve kaliteli miktarda buğday var. İthalat olabilecek bir durum söz konusu değil. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday stoku 2 milyon ton oldu ve 1 milyon ton daha piyasadan alacak.”

Haberin Devamı

1212.9 milyar dolar

Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin cari açık olduğuna ve 2010 yılında 12.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı yapıldığını belirten Yetkin, şunları dile getirdi: “İşte alın size cari açık. 126 ülkeden tarım ürünleri ithal etmişiz. Bu miktarı bir düşünmemiz lazım. Şili’den ithal elma gelmiş. Komedi oyunu gibi, Türkiye’nin kendi elması yok mu? Böyle bir anlayış olamaz. Ciddi bir ekonomik kriz var. Elinde gıda ürünü bulunduran ülkeler kriz ortamında daha güçlü olacak. Özellikle stratejik ürünlerde tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Yağlı tohum ve yem bitkileri ithal ediyoruz ve bunlara dünyanın parasını veriyoruz. Halbuki Türkiye’de bu ürünler rahatlıkla üretilebilir. Bu konularda acil önlem alınması gerekiyor.”

Boyanmış kuyruk yağı kıyma oluyor

AÇIKTA satılan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Çaya manda kanı karıştırıyorsa, kıymaya kuyruk yağı boyanıp konuluyorsa, fındıkta, biberde aflatoksin oranları yüksekse, kırmızı bibere kiremit tozu karıştırıyorsa Türkiye’de insanların sağlıklı gıda ürünü alma şansları var mı? Bugün yaşlı eşeklerin ve yarış atlarının kesilip diğer etlerle karıştırılıp sucuk yapıldığını cümle alem biliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!