Geri adım atmazsan şampiyondan dayak yersin

Güncelleme Tarihi:

Geri adım atmazsan şampiyondan dayak yersin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2003 01:57

Beş aydır süren 17 Kasım terör örgütü davası önceki gün tarihi itiraflara sahne oldu ve 4 Temmuz 1994'de Atina'da öldürülen Türk Büyükelçilik Müsteşarı Haluk Sipahioğlu cinayeti aydınlandı. Cinayete üç teröristin katıldığı, Savvas Ksiros'un tetiği çektiği ortaya çıktı. Saatlerce süren itiraflar sırasında hakim ve savcıyla teröristler arasında Türkiye yüzünden müthiş bir kavga çıktı.

Kondilis: Sipahioğlu'nu öldürdük. Sorun olmaz sandık.

Hakim: Türkiye ile savaşa yol açabileceğinizi düşünmediniz mi?

Georgiatos: Türkler bütün Kıbrıs'ı aldılar, söyleyecek sözleri yok.

Hakim: Dış politika hassas dengelere dayanır. Şampiyon karşısında geri adım atmazsan daha fazla dayak yersin.

İlk itiraf 42 yaşındaki Sotiris Kondilis'den geldi. Cinayet yerine gittiği zaman Sipahioğlu'nu öldüreceklerinden haberi olmadığını öne süren Kondilis o günü şöyle anlattı: ‘‘Savvas Ksiros ve Dimitris Kufodinas'la oraya gittim. Türk'ün öldürüleceğini bilmiyordum. Bakmaya gidiyoruz dediler. Yanımdan ayrıldılar. Ardından silah sesleri duydum.’’

TÜRKLER KIBRIS'IN TÜMÜNÜ ALDILAR!

Bunun üzerine Hakim Margaritis'le Kondilis tartışmaya başladı.

Hakim: ‘‘Bunun Türkiye'yle savaşa yol açabileceğini düşünmediniz mi ?’’

Kondilis : ‘‘Bu kolay bir karar değildi. Çok tartıştık. O sırada Türkiye de Rum ajan Teofilos Yoryadis'i öldürmüştü. Sipahioğlu'nu öldürünce sorun çıkmaz diye düşündük. O dönemde zaten Yunanlı parlamenterlerimiz de Abdullah Öcalan'ı Yunanistan'a çağırıyorlardı. Türkiye teröristleri eğitmekle suçluyordu bizi. Öldürmemizin birçok nedeni vardı. Hatırlıyorsanız o dönem şimdiki gibi değildi...’’

Aniden sanıklardan Vasilis Georgiatos oturduğu yerden bağırdı: ‘‘Onlar bütün Kıbrıs'ı aldılar! Hiçbir şey söylemeye hakları yok.’’

Hakim: ‘‘Hiç mi tarih okumadınız? Tabii bir elektrikçiden tarih bilmesini beklemiyorum.’’ diye çıkıştı.

Savcı Hristos Lambru da katıldı ve Georgiatos'a dönerek, ‘‘Peki o zaman neden Kıbrıs'a savaşmaya gitmedin ?’’ diye azarladı.

Georgiatos: ‘‘1974'de 12 yaşındaydım. Nasıl gidecektim ?’’

Savcı: ‘‘O zaman şimdi git.

Georgiatos: ‘‘Tabii gideceğim’’ diye tartışmayı sürdürünce hakim, savcıya ‘‘Sayın savcı bırakın gitsin. Bir ülkenin uluslararası ilişkileri hassas dengelere oturur. Bu dengeler, Amerika'yla iyi ilişkiler içinde olup olmamasına bağlıdır. Biz ne anlaşmaları ne de ilişkileri biliyoruz’’ diye müdahale etti.

TÜRKİYE BOKS ŞAMPİYONU GİBİ

Sipahioğlu cinayetini organize eden baş tetikçi Dimitris Kufonidas'la hakim birbirine girdi. Kufodinas oturduğu yerden, ‘‘Sürekli taviz verip geri adım atmak çözüm değildir. Tavizler bizi yanlış sonuçlara sürükler’’ diye seslendi. Hakim ise Türkiye'yi bir boks şampiyonuna benzetti ve Kufodinas'a, ‘‘Geri adım atılıp atılmadığını bilmiyoruz. Bir zamanlar ben de boksordüm. Yunanistan şampiyonu ile karşılaşmıştım. Hep geri adım attım. Geri adım atmasam daha fazla dayak yiyecektim. Dış politika sizin dediğiniz gibi basit değil’’ diye çıkıştı.

Kufodinas da Sipahioğlu'nun öldürülmesini savunup, ‘‘O bir MİT ajanıydı’’ dedi. Savcı, ‘‘Bu bilgiyi nereden aldınız?’’ diye sordu, ancak Kufodinas yanıt vermemekte ısrar etti.

KATİLLERİ KİM

Sipahioğlu cinayetine üç terörist katıldı. Silahı terörist Savvas Ksiros çekti. Ksiros yakalandıktan sonra poliste verdiği ifadede cinayete Dimitris Kufodinas ve Sotiris Kondilis'in de katıldığını söyledi. Ksiros, Kufodinas'ın ise 7 Ekim 1991'de Türk Büyükelçilik Basın müşaviri Çetin Görgü'yü öldürdüğünü itiraf etmişti. Vasilis Georgiatos ise 16 Temmuz 1991'de Büyükelçilik müsteşarı Deniz Bölükbaşı'ya yapılan bombalı saldırıya katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!