Gerçek gömlek genelgesi bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Gerçek gömlek genelgesi bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2006 00:00

Ankara Sanayi Odası, Başbakan’dan ’gömlek genelgesi’ istedi. Ancak genelge Başbakan’ın partili belediyelere gönderdiği genelgenin adı gibi mecazi anlamda değil, gerçek gömlekle ilgili. Yaz boyunca ceket ve kravatı kaldırıp, klimalarını 25 dereceye ayarlama kararı alan ASO Başkanı Çağlayan, bunun için Erdoğan’a mektupla çağrı yaptı.

YAZ mevsimi boyunca işyerinde ceket giymeden, kravat takmadan çalışma kararı alan Ankara Sanayi Odası (ASO), bu uygulamanın Türkiye çapında yaygınlaştırılmasını istedi. ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek, "Yaz geldi, hem sıcak hava koşullarında çalışmanın zorluğunu, hem de kilamalardan tasarrufu dikkate alarak, ’yaz boyunca gömlekle çalışalım’ kararı almanızı, bunu bir genelgeyle duyurmanızı bekliyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan’ın partili belediyelere dini içerikli yayınlarla ilgili gönderdiği uyarının, ’gömlek genelgesi’ diye yorumlanmasının ardından Çağlayan’dan gelen bu çağrı, "Gerçek gömlek genelgesi beklentisi" olarak yorumlandı.

ASO’DA CEKET-KRAVAT ÇIKTI:

Sıcak havaların çalışma koşullarını zorlaştırmasının yanı sıra sağlanacak enerji tasarrufunu da dikkate alarak ASO’da kıyafetler ona göre düzenlendi. Japonya örneğinden esinlenen ASO’da 15 Eylül’e kadar ceket ve kravat zorunluluğunu kaldırarak klimaların 25 dereceye ayarlanması uygulaması başladı. "Henüz yaz mevsiminin başında olmamıza rağmen hava sıcakları bunaltıcı düzeylere yükselerek, çalışma koşullarını olumsuz etkilemeye başladı" diyen Zafer Çağlayan, bu uygulamanın çok yönlü avantajları olacağını vurguladı. Sıcak havaların çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için elektrikli alet kullanımın Türkiye’de giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: "Ancak bu yöntemler hem yüksek enerji fiyatları hem de küresel ısınmaya yaptığı olumsuz katkı nedeniyle yüksek enerji maliyetlerini de beraberinde getiriyor. Bu maliyetleri azaltmak ancak enerjinin etkin kullanımı ve tasarrufu ile mümkün."

HÜKÜMET ÖNCÜLÜK ETSİN:

Bu uygulamanın yaygınlaştırılmasını savunan Çağlayan, öncülüğü ise hükümetin yapmasını istedi. Çağlayan, "Enerji tasarrufu konusunda kamuoyunu uyarmak ve yönlendirmek konusunda her zaman olduğıu gibi şimdi de hükümetinizin yol göstericiliğine ve oluşturacağı örneğe ihtiyaç var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!