General Electric'den uçak parçası satın alımı

Güncelleme Tarihi:

General Electricden uçak parçası satın alımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2006 00:03

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin savunmaya önemli bir pay ayırmak durumunda olduğunu söyledi.General Electric (GE) ve Tusaş Motor Sanayi (TEİ) F-35 uçağı motor parçaları imza anlaşması, Swiss Otel'de imzalandı.

İmza törenine katılan Bakan Gönül, burada yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinin Gayri Safi Milli Hasılalarının yüzde 1,5 ile 2'si oranında savunmaya kaynak ayırdıklarını, Türkiye'nin ise ayırdığı kaynağın yüzde 5 oranında olduğunu belirterek, “Madem ki bu kadar para ayırıyoruz, bu para boşa gitmesin istiyoruz” şeklinde konuştu.
TEI'nin yaptığı her parçada övgü kazanan bir kuruluş olduğunu belirten Gönül, TEI'nin günün birinde uçak motorlarını tümüyle üretir hale gelmesini dilediğini söyledi.

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARI BAYAR

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise Müşterek Taarruz Uçağı Projesi olan F-35 projesine önem verdiklerini belirterek, F-136 motor parçalarının imalatı anlaşmasının bu projeye katılım için önemli bir aşama olduğunu kaydetti.
F-136 projesinde 5-6 milyar dolarlık bir iş payı hedeflediklerini belirten Bayar, bugünkü anlaşmanın bu hedefe ulaşmalarına imkan sağlayacağını ifade etti.
Bayar, JSF projesindeki hedeflerinin F-16'larda olduğu gibi bu motorun montajının ve nihai üretiminin Türkiye'de yapılması olduğunu da vurguladı.
TEI Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Okan da bu önemli fırsat için heyecan duyduklarını, F-136 projesi ile GE ve TEI arasında devam eden uzun süreli iş ilişkisinin yeni bir boyuta ulaştığını söyledi.
Okan, söz konusu bu anlaşmayla TEI'nin önümüzdeki yıllarda GE için daha fazla parça üretmeye başlayacağını da vurguladı.
Projenin toplam değerinin 500 milyon doları aşmasının beklendiğini belirten Okan, bundan kısa bir süre önce GE ticari motorları için 700 milyon dolarlık parça üretimi anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.
GE Uluslararası Programlar Başkan Yardımcısı Richard Douglas da yaptığı konuşmada, TEI'nin F-136 programına verdiği katkılardan büyük memnuniyet duyduklarını, TEI'nin havacılık ve uzay sanayi üretimindeki tecrübesinin kendilerin için değerli bir katma değer oluşturacağını kaydetti.
TEI'nin vereceği destekle F-35 Müşterek Taarruz Savaş Uçağı için üstün standartlarda bir motor geliştirileceğini belirten Douglas, F-136 geliştirme projelerinde uluslararası ortaklar ile aktif işbirliğini sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.
İmza törenine askeri ve savunma sanayinden yetkililer de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!