Genel trend aşağı yönlü

Güncelleme Tarihi:

Genel trend aşağı yönlü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 12:37

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, gelişmekte olan ülkeler genelinde bir miktar yabancı para çıkışı gözlemlendiğini belirterek, “Bu çerçevede baktığımız zaman genel trend bir miktar daha aşağı yönlü olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Toğuç, piyasalarda bu hafta beklenen gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, haftanın en önemli konusunun Merkez Bankası'nın alacağı karar olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın verdiği sinyallerin piyasalarda çok net olarak algılamadığına, bunun için yorum yapmanın çok güç olduğuna işaret eden Toğuç, “Ama bakıldığında yüzde 5'e düşmüş bir enflasyon var ve politika faizleri 6,25'lerde. Eğer Merkez Bankası sadece enflasyonu hedefliyorsa burada 50 baz puanlık daha bir indirim yapma yolu açıktır. Ama Ortadoğu'daki gelişmeler, bir miktar enflasyonist baskıların artacağı sinyalleri veriyor” dedi.

Toğuç, Ortadoğu bölgesindeki risklerin diğer ülkelere yayılma riski nedeniyle bu ülkelerin para birimleri karşısında doların da bir miktar değer kazandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bütün gelişmekte olan ülkeler genelinde bir miktar yabancı para çıkışı gözlemliyoruz. Bu çerçevede baktığımız zaman genel trend bir miktar daha aşağı yönlü olacaktır. Gelişmekte olan ülkelerden bir miktar daha para çıkışını orta vadede göreceğiz. Ancak kısa vadede bu hafta açısından bakıldığında Merkez Bankası faiz indirmeyebilir bunun da piyasalarda kısa vade için bono tarafında olumlu etkileri görülebilir. Bonoda bu seviyeler kısa vadede yüzde 8,60 seviyelerin tepe seviyeler olduğu söylenebilir. Buradan bir miktar bono alınabilir.
Dolar-Türk Lirası'nda bir miktar gevşeme, Borsa'da bir miktar yükselme görebiliriz. Ama bunu kısa vadeli bir tepki olarak algılamak lazım. Orta vadede henüz genişlemekte olan ülkelere gerçekten sıcak para girişinin devam etmesini beklemek için bir miktar beklemek gerekiyor. Onun dışında ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasını takip edeceğiz. Parasal genişlemenin devam edip, etmeyeceği ile ilgili bir takım açıklamalar yapabilir. O da önemli olacaktır”

ABD'de bu hafta işsizlik başvuruları olduğuna da değinen Toğuç, genelde ABD ile ilgili makro göstergelerde bir toparlanma beklemek gerektiğini, alınan bunca önlemden sonra onun olumlu yansımalarının görülebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Toğuç, “Bu hafta biraz olumlu bir hafta olabilir ama bunun sadece tepki olduğunu unutmamak gerekir. Dolar-Türk Lirası'nda biraz daha yatay bir hareket bekliyoruz. Ama daha orta ve uzun vadede baktığımızda doların bir miktar daha yukarı çıkma riski var. Çünkü bölgedeki riskler ve petrol fiyatlarının cari açık üzerinde olumsuz etki yapması söz konusu. O da bir miktar risk algılamasını artıran bir şey. Türk Lirası'nın bir miktar daha orta vadede değer kaybetmesi beklenebilir ama ona kalıcı bir şey olarak bakmamak lazım. Dolarda çok fazla yükselme beklentisi yok” diye konuştu.

Ortadoğu'daki son gelişmelerin risk algısını yükselttiğini vurgulayan Toğuç, “Bu gelişmeler ışığında bölgeden bir miktar sıcak para çıkışı yaşanabilir. Ortadoğu'daki bu gelişmeler özellikle yılın ilk yarısı için yatırımcıları gelişmekte olan ülkelerden uzak tutacak gibi gözüküyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!