Gelişmekte olan piyasalar arasında İstanbul 15’inci

Güncelleme Tarihi:

Gelişmekte olan piyasalar arasında İstanbul 15’inci
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 00:00

Mastercard Yükselen Piyasalar İndeksi Araştırmasına göre İstanbul, gelişmekte olan piyasalar kategorisinde 65 şehir arasında 15’inci sırada yer alıyor.

30 farklı yükselen piyasadaki, 65 önemli şehir hakkında bilgiler içeren araştırmada, şehirlerin ticari ve politik ortamları, ekonomik büyümeleri, yaşam kaliteleri ve bilgi yaratımlarına ilişkin değerlendirmeler yer alıyor. Aynı zamanda bu şehirleri geleceğin merkezleri olarak öne çıkaran, küresel ve bölgesel sebepler araştırılıyor.

Ankara 50’nci

Araştırmaya göre, finansal pazarlar ve yaşam kalitesinde üst sıralarda yer alan İstanbul, hızlı gelişen birçok pazara çabuk erişim sağlayan coğrafi konumu sayesinde, ticari bağlanabilirlik açısından ilk 10 arasında. İndeks genelinde 15’inci olan İstanbul’un dışında, Ankara da 50’inci sırada kendisine yer buldu. Avrupa’dan indekse giren diğer şehirler ise, ticari mirası ile 3’üncü sıraya yerleşen Budapeşte, AB’ye yeni katılan ülkeler arasında en büyük ulusal ekonomiye sahip başkent olarak 8’inci sırada yer alan Varşova ve indekste toplam 4 şehri olan Rusya’nın başkenti Moskova.

30’un 15’i Çin’den

İndeksteki ilk 30 şehrin 15’i Çin’den. Bu ülke Şangay, Pekin, Guangzhou ve Shenzhen ile indeksin ilk 10 şehrinden 4’üne de sahip. İndeksin birincisi Mumbai ile en üst sırada yer alan Hindistan’ın sıralamaya soktuğu şehir sayısı ise 8. Güney Afrika da, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den sonra indexte en fazla şehri bulunan bölge olarak dikkat çekti. Hızlı gelişen Brezilya, 5 şehirle indekse girerken Sao Paolo genel sıralama 12’inci sırada yer alıyor. Santo Domingo ise indeks’teki tek Karayip Adaları Ülkesi olarak girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!