Gelir İdaresi: Kod 5 haksız KDV iadesini önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Gelir İdaresi: Kod 5 haksız KDV iadesini önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2009 10:36

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Kod 5” olarak bilinen, KDV iadesi talep eden mükelleflerin siciline ilişkin uygulamanın “haksız olarak kara listede tutma” uygulamasına dönüştüğü iddialarına tepki gösterdi. İdare, uygulamanın hem hızlı KDV iadesi alınmasını sağladığını hem de haksız iadelerin önüne geçtiğini savundu.

GİB’den yapılan açıklamada, bazı basın yayın kuruluşları tarafından, vergi dairelerinin iade işlemlerine yönelik olarak mükellefleri hukuk dışı yollarla kara listelere aldığı yönünde haberler üzerine açıklama yapılmasının uygun görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, KDV mevzuatı gereği vergi dairelerinin iade telepleri öncesinde, iade talebinde bulunan mükellefler ve bu mükelleflerin mal ya da hizmet satın aldığı mükellefler ile daha alt kademedeki mükellefler hakkında; sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıklarına yönelik olarak düzenlenmiş olumsuz bir rapor veya tespit olup olmadığını araştırmak zorunda olduğu anlatıldı.

Sahte veya yanıltıcı belge düzenleyen veya kullananlara ilişkin bilgilerin veri ambarında tutulduğu ve vergi dairelerince bu bilgilere elektronik ortamda ulaşılarak iade sürecinde yapılması gereken araştırmaların en kısa süre içerisinde tamamlanabildiği belirtilen açıklamada, elektronik ortamda söz konusu bilgilere ulaşılabilmesinin hem vergi dairesinin iş yükünü azalttığı hem de mükellefin iade talebinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağladığı ifade edildi.

KDV iadelerinde mevcut risklerin önüne geçebilmek, haksız olarak KDV iadesi alan mükellefleri daha hızlı tespit etmeye yönelik olarak başarılı şekilde uygulanan iade öncesi risk odaklı denetim sistemi ile risk analizine dayalı denetim anlayışının ön plana çıkarıldığı ve böylece birçok haksız KDV iade talebinin önüne geçildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Uygulama, KDV Kanunu ve KDV genel tebliğlerinde yer alan düzenlemeler doğrultusunda hukuka uygun bir şekilde yıllardır yürütülmektedir. Nitekim, 2009 yılı program tedbirleri, KDV iadelerini de kapsayacak şekilde bilgisayar destekli denetim ve risk analizi merkezinin kurulum işlemlerinin tamamlanması ve geliştirilmesi faaliyetlerinin başkanlığımızın sorumluluğunda yürütülmesi gerektiğini belirlemiştir. İade öncesi risk odaklı denetim sistemi tamamen mevzuata uygun bir şekilde teknolojik imkanlar kullanılarak oluşturulmuştur. Bu sistemin hem mükelleflerin hem de vergi dairelerinin iade öncesi işlem sürecini önemli ölçüde kısaltan bir uygulama olduğunun anlaşılması önem arzetmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!