Geleceğimiz inovasyon ve tasarımda

Güncelleme Tarihi:

Geleceğimiz inovasyon ve tasarımda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 22:12

Yıllık 12.7 milyar dolarlık ihracatıyla İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yapan ili Bursa, bu başarısını sürdürmek için üretimde ‘tasarım ve inovasyon’ devrimi yapıyor.

Haberin Devamı

27-29 Mayıs tarihlerinde Bursa’da düzenlenen Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları, fuar ve konferanslarla kentin bu konudaki gücüne de büyük katkı sağladı.


Sanayide ülkemizin en güçlü kentlerinden Bursa, 50 yıllık geleceğini planlıyor. Hem Bursa’nın 2023 hedeflerine ulaşmak için Bursa’nın tekstil ve otomotiv sanayicileri güç birliği yaptı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ekonomi Bakanlığı desteği ile, Bursa’da düzenlenen ‘Tekstil- Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ kentin bu konudaki gücünü de ortaya koydu. Dünyaca ünlü inovasyon ve tasarım guruları; sanayiciler, ihracatçılar ve öğrencilerle buluştu.

Haberin Devamı


TASARIM VE İNOVASYON KÜLTÜRÜ


BTSO ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Hedef, tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesini sağlamak. İnovasyon kültürüne geçiş için bir devrime ihtiyacımız var. Bu devrimi birlikte yapıyoruz. Ar-Ge proje pazarımıza gelen proje sayısı 2009 yılında 67 adetti. Bu yıl 397 oldu. Artık, biz sanayicinin ihtiyacına göre proje konuları belirliyoruz ve o alanlardaki projeleri kabul ediyoruz. Bursa’da çok büyük sanayi tesislerimiz varsa bu 1960’lardaki güçlü bir vizyonun sonucudur. Şimdi biz de gelecek 50 yılı planlamak için çalışıyoruz” dedi.


YENİ YATIRIMLARI ÇEKMELİYİZ


Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise Bursa’nın ve otomotiv sektörünün başarısının Türkiye’nin hedefleri için de çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye otomotiv endüstrisinin, 1 milyon 750 bin adetlik üretim kapasitesiyle dünyanın 17’nci büyük üreticisi olduğunu belirten Sabuncu, “2023 yılı hedeflerimize ulaşmak için yeni yatırımlar almamız gerek. Bunun için iç pazarı büyütmeliyiz. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız. Bugün kilogram başına ihracatımız 7.5 dolar. Bu Almanya’da 15 dolar. Ar-Ge, tasarım ve inovasyona önem vermeliyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı


TİM: Bursa yine öncü

Türkİye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin geleceğinin bu tür organizasyonlarda olduğunu belirterek, “Bursa yine öncü oldu ve Türkiye’nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için biraraya geldi” dedi. Büyükekşi, her iki sektörde de tanıtımı yapılan projelerin endüstri tarafından hayata geçirilmesinin büyük önemi olduğunu vurguladı.


AKIL TERİNİ DE KUTSAMALIYIZ

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, özellikle gençlerin plan, proje ve tasarımlarını sunma fırsatı bulmalarının sevindirici olduğunu belirterek, “Bizler geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürde yetiştik. Ancak, alın terinin yanı sıra, artık akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” dedi.

Haberin Devamı


Potansiyeliniz çok yüksek

Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle, Türkiye’de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu söyledi. Bangle, tasarımın birinci kuralının süreklilik olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Siz Türkiye’de tekstilin bütün ihtiyaçlarını biliyor ve karşılıyorsunuz. Bu alanda başarılısınız. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz. Otomotivin geleceği sürdürülebilirlik olacak. Gelecekte sağlık hizmetleri de en büyük fırsatlardan biri olacak. Bu otomotiv için de fırsatlar sunabilir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!