Geçmişi unutalım

Güncelleme Tarihi:

Geçmişi unutalım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 00:05

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hazırladığı ‘İhracatçı Eğilim Anketi’nin sonuçlarının açıklandığı toplantıda son dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanlığı olarak yapılan yurtdışı ziyaretleri hakkında bilgile paylaştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ile birlikte ilk olarak Hindistan’a, sonra Rusya’ya gittiklerini kaydeden Bakan Zeybekci, Başbakan ile Moldova’ya ve ardından Ekonomi Bakanlığı olarak Almanya’dan gelen davet üzerine Almanya’ya gittiklerini söyledi. Yurtdışı temaslarının Çin ve ardından ABD ile devam ettiğini aktaran Nihat Zeybekci, yapılan tüm ziyaretlerde olumlu sonuçlar elde edildiğini dile getirdi. 

RAHATSIZLIĞI AKTARDIK
Özellikle referandum öncesinde Almanya ile gerilen ilişkilerin ardından yapılan ziyaretten bazı bilgiler paylaşan Nihat Zeybekci şunları söyledi: “Ekonomi Bakanlığı olarak Almanya’ya pozitif bir ziyarette bulunduk. Olumsuz söylemlerden oluşan rahatsızlığımızı aktardık. İki ülke arasında olumsuz havanın giderilmesi için konuştuk. Son derece olumlu ve makul bir görüşme oldu. Gümrük Birliği’nin güncellemesi ile ilgili beklentileri tartıştık. Gümrük Birliği ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi için yüzde yüz destek verdiklerini aktardılar. Gümrük Birliği konusunda Türkiye olarak karar verici konumda olmak istiyoruz. Ayrıca AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalarda da Türkiye’nin direk taraf olarak kabul edilmesini istedik. Ayrıca Gümrük Birliği’nin daha geniş bir kapsama alanı olması gerektiğini konuştuk. Dünya artık Türkiye’yi daha net görmeye başladı. Özellikle 16 Nisan’da yapılan referandum sonrasında gerçekleşen anayasa değişikliği ile siyasi istikrar sağlanmış oldu. Güçlü iktidarla birlikte artık Türkiye’nin üretime, yatırıma ve istihdama konsantre olacağı bir döneme girildi. Almanya’da da bu net bir şekilde anlaşıldı. Almanya’da görüştüğümüz mevkidaşlarımız ‘Artık geçmişi unutalım, önümüzdeki sürece bakalım’ dediler. Biz de aynı düşünceler içindeyiz.”

BOOKİNG'E 'SERBEST BÖLGEDE YER AÇIN' DEDİK
BOOKİNG ile yapılan görüşmelerin nasıl gittiği, kendilerinden nasıl bir talepte bulunduklarına ilişkin sorduğumuz bir soru üzerine Bakan Nihat Zeybekci şunları söyledi: “Bize net bir şey söylemediler. ‘Türkiye’deki faaliyetlerinizi Türkiye’deki büronuz üzerinden gerçekleştirin’ dedik. Hatta serbest bölge içinde yapabileceklerini söyledik. Booking çok önemli bir kurum. Ancak rekabete de dikkat etmek gerekiyor. Yasakladık git demek bizim anlayışımıza aykırı.”

DOMATES SATMAZSAK DÜNYANIN SONU DEĞİL
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, “Hintli şirketlerin Türkiye’ye büyük ilgisi var. Türk şirketlerinin de bu ülkede ara mal üretme konusunda çalışmaları var” dedi. Rusya’ya ile ekonomik yasakların devam etmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Zeybekci, “Domates hariç tüm yasaklar kaldırıldı. Domatesi kendileri yetiştirmek istiyorlar. 250 milyon dolar ihracat yapılıyor. Bu ihracatı yapmazsak dünyanın sonu değil” diye konuştu. 

İHRACAT BEKLENTİSİ 155 MİLYAR DOLAR
İHRACATIN 2016’nın son çeyreğinde büyümeye katkısının eksi 0.27 olduğunu hatırlatan Nihat Zeybekci, “2017’nin ilk çeyreğinde ie ihracatın büyümeye katkısının ise artı 1.5 olmasını bekliyoruz. İhracata dayalı büyüme Türkiye’nin kaynaklarını ortaya çıkarır. 2017 ihracatının 153 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Ancak 155 milyar dolarlık da bir beklenti var” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!