Geciken IMF raporundan hükümete ‘Mali Kural gecikmesin’ uyarısı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Geciken IMF raporundan hükümete ‘Mali Kural gecikmesin’ uyarısı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 00:00

IMF, mayıs ayında yapılan 4. madde görüşmelerinden bu yana beklenen Türkiye raporunu dün yayımlarken, en iyi ihtimalle 2012 bütçesinde uygulanacak Mali Kural’ın fazla gecikmeden yasalaşmasını istedi. IMF, Mali Kural’ın Orta Vadeli Program’dan daha önemli olduğunu savundu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), mayıs ayında tamamlanan 4’üncü madde görüşmelerinin ardından Türkiye’ye ilişkin raporunu dün açıkladı. Temmuz ayında gerçekleşen IMF İcra Direktörleri toplantısının ardından açıklanması beklenen raporda, Mali Kural’ın önemine vurgu yapılarak, daha fazla gecikmeden yasalaşması gerektiği vurgulandı. CHP Genel Saymanı Faik Öztrak, bir açıklama yaparak, “IMF Değerlendirme Raporu neden açıklanmıyor. Raporun açıklanmasını hükümet mi engelliyor” sorularını gündeme getirmişti. IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki teknik heyet, 4’üncü madde kapsamındaki incelemelerine 12 Mayıs’ta başlayıp, 29 Mayıs’ta tamamlamıştı.
OVP’den daha önemli
IMF’nin 4’üncü madde görüşmelerine ilişkin raporunda ise, hükümetin, Mali Kural Yasa Tasarısını Meclis’e getirmek için özel bir takvimi olmadığını açıkladığı belirtilen raporda, Mali Kural’ın kabulü yerine hükümetin Orta Vadeli Programı (OVP) uygulama devam etmeye niyeti olduğu ifade edildi. Raporda, “IMF, mali kuralın OVP’den daha önemli olduğunu ve Mali Kural Yasa Tasarısı’nın daha fazla gecikmeksizin geçmesi gerektiğini düşünüyor. Mali Kural’ın hızla kabul edilmemesi durumunda seçim dönemi öncesinde fırsat penceresi kapanabilir” denildi. Mali Kural’ın şeffaflık ve kamu maliyesi yönetimi için gerekli iyileşmeleri sağlayabileceğine dikkat çekilen raporda, “Mali Kural’ın gecikmesi hükümetin mali disiplin üzerindeki güvenilirliğinin zayıflaması riskine yol açıyor” ifadesi kullanıldı.
Kurda şok risk yaratır
Raporda ayrıca, bu yıl için GSYH’ye oranı yüzde 44.1 olması beklenen kamu borcunun, 2015 yılında ise yüzde 40.2’ye düşmesinin tahminine yer verilirken, brüt dış borcun artacağı, ancak sürdürülebilir seviyede kalacağı belirtildi. Dış şokların kamu borcundaki azalışı durdurabileceği, döviz kurlarında meydana gelecek ciddi şokların brüt dış borç stoku üzerinde risk yaratacağına da dikkat çekildi. Raporda, dış borcun, cari işlemler açığının ılımlı genişlemesi, GSYH’nin kriz öncesine göre daha yavaş ortalamada büyümesi ve borç yaratıcı sermaye akışının aşama aşama yükselmesi nedeniyle 2015 yılında GSYH’nin yüzde 52.4’üne çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ekonomi yüzde 6.1 büyüyecek GSYH 1 trilyon lirayı aşacak

Haberin Devamı

IMF raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6.1, gelecek yıl ise yüzde 3.6 büyümesi bekleniyor.
IMF, büyümenin 2012 yılında yüzde 3.9, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ise yüzde 4 olacağını öngörüyor.
Bu yıl yüzde 7.6 olması beklenen enflasyon oranının, gelecek yıl yüzde 6.2’ye düşeceği tahmin ediliyor.
IMF’ye göre, yüzde 6.1’lik büyüme ile Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası 1 trilyon 95 milyar lira, 2011 yılında ise 1 trilyon 205 milyar lira olacak.

Cari açıktaki artış büyümenin yansıması

IMF’nin raporunda, cari açıktaki hızlı büyümenin, büyük oranda büyümedeki toparlanmayı yansıttığı değerlendirmesi yapıldı. Raporda, ayrıca şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

Enflasyon, yıl sonunda hedef bandın orta noktasının üzerinde olacak.
Son zamanlarda hızla artan cari işlemler açığı ise 2015’te dış borcun GSYH’nin yüzde 50’sinin üzerine çıkmasıyla, kademe kademe artması bekleniyor.
İşsizlik oranı yüzde 10 civarında seyrederken, bu oranın kalıcı olarak düşürülmesi sürdürülebilir yüksek GSYH oranlarına bağlı.
Avrupa’daki belirsiz durum yakın dönemde Türkiye’nin büyümesinde risk yaratabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!