‘Geçici personel’ yasasıyla işsizlik düşer

Güncelleme Tarihi:

‘Geçici personel’ yasasıyla işsizlik düşer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2012 00:00

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi Adecco İtalya, Hindistan, Ortadoğu ve Doğu Avrupa Bölge Başkanı Federico Vione, Türkiye’nin 22 milyonluk çalışan nüfusu ile çok büyük bir pazar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Vione, “Bu rakam birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan bile fazla. Ama insan kaynakları uygulamaları görece Türkiye için yeni bir alan. Geçici personel istihdamı hala çok düşük düzeyde. Dolayısıyla özellikle insan kaynakları alanında Türkiye’de çok büyük potansiyel var” dedi.

5 yılda yüzde 5 düşüş

Türkiye’de bu yılın sonuna kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Geçici İş İlişkisinin Özel İstihdam Büroları Vasıtasıyla Kurulması’ kanun taslağının yıl sonuna kadar meclisten geçmesini bekledikleini belirten Vione, “Geçici iş uygulaması başladığında Türkiye’ye benzer ülkelerde ilk 5 yılda işsizlik oranının yüzde 5 düştüğü görülüyor. Türkiye’de de benzer bir etkiyle işsizliğin azaltılmasına büyük katkı yapabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kapsayıcı çalışma pazarı

Geçici iş ilişkisi konusunda Türkiye’de çok büyük bir potansiyel olduğunu kaydeden Vione şöyle devam etti: “ABD ve İngiltere’de çalışan nüfusun yüzde 4’ü, Fransa’da yüzde 2.5’i geçici personel olarak çalışıyor. Bu uygulama işsizliğin azaltılması ve özellikle genç nüfusa iş bulunması konusunda büyük yararlar sağlıyor. Çalışma pazarını daha kapsayıcı hale getiren geçici personel uygulaması ayrıca işini kaybedenlere de çok çabuk iş bulma imkanı veriyor.”

10 katı büyüyebiliriz

Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu hatırladan Vione, şunları söyledi: “Biz bu hızlı büyümenin avantajlarını yaşıyoruz. Bizim büyümemiz Türkiye’nin büyüme hızından çok fazla. Geçen yıl yüzde 40 büyüme yakaladık örneğin. Ondan önceki yıl da aynı şekilde çok hızlı büyüdük. Eğer geçici iş ilişkisiyle ilgili kanun taslağı çıkarsa mevcut durumumuzun 10 katı kadar büyüyebiliriz. Yaptığımız iş herkes için iyi, hükümetler, şirketler ve çalışanlar tüm kesimler bizden memnun. Yaptığımız iş insanlar iş bulmak. İşimizde başarılı olmamız daha çok insan için iş demek. Bu insanları mutlu ediyor ve tabi bizi de.”

Kriz deneyimli Türk yöneticiler radara girdi

ESKİDEN gelişmiş ülkelerden gelişmekte ülkelere doğru bir profesyonel yönetici transferi olduğunu belirten Federico Vione bu durumun artık değişmeye başladığını söyledi. Son yıllarda yürüttükleri beyin avcılığı (head hunting) faaliyetlerinde çok uluslu şirketlerin gelişmekte olan ülkelerin yetenekli profesyonellerinin peşine düştüğünü kaydeden Vione şunları anlattı: “Son yıllarda Türk yeteneklerin uluslararası arenada dikkat çektiğini görüyoruz. Çok uluslu şirketlerin bölge merkezlerinin tepe yönetiminde ve kilit pozisyonlarında daha çok Türk yönetici yer alıyor. Kriz nedeniyle de özellikle uzmanlaşma ve kriz deneyimi öne çıktı. Bu konuda Türkiye’nin geçmiş kriz deneyimleri hem burayı bölgesel merkez olarak düşünülür hale getirdi hem de Türk yöneticilerin radara girmesini sağladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!