Geçen yıl çıkan kanunların meyvesi alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Geçen yıl çıkan kanunların meyvesi alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Emlak ve gayrimenkul sektörü satış performansından memnun. Sektör temsilcileri satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10-15 daha yüksek olduğunu söylüyor. Yeni projeler ise eylüle hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Emlak ve gayrimenkul sektörü 2012’de çıkan, Afet Yasası, Mütekabiliyet, 2B ve Yeni KDV sistemiyle ilgili yasaların getirisini bu yıl topluyor. Sektörün önemli temsilcilerinin satış performansı açısından yüzü gülüyor. Üstelik Gezi Parkı eylemleri de sektörü çok da negatif etkilemedi. Okulların tatil olmasıyla yılın ilk sezonunun tamamlayan sektöre göre 2013 yılı geçen yıla göre yüzde 15 civarında daha yüksek satış rakamlarıyla bitecek.

O KANUNLAR İŞE YARADI

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, satışların ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine yüzde 10-15 daha iyi olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Geçen sene çıkan kanunlar için ‘bu yıl etkili olur’ diyorduk, oldu. Şu son 15 günde yaşanan Gezi Eylemleri konusunda makul bir konsensüse gelinmesi de iyi oldu. Satışlarımız normal seyrinde devam ediyor.”

DAHA İYİ BİR SEZON OLDU

Nazmi Durbakayım, Teknik Yapı’da satışların ilk 6 alık dönemde yüzde 15 artış gösterdiğini, yaz bitince daha da canlı bir piyasa olacağını belirterek, “Ben şirketim adına 2013’te 2012’ye göre yüzde 30’luk bir satış artışı olabileceğini düşünüyorum. Sektörün de performansı yükselecek. Çünkü şimdi yabancıların tercih edeceği projeler öne çıkacak. Yabancılara dönük konut, işyeri, yazlık projeler çoğalacak. Ekonomik olarak da ülkenin durumu iyi gidiyor” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DE HIZLANMALI

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da Vadistanbul başta olmak üzere satıştaki projelerinde geçen yıla göre daha iyi bir sezon yaşadıklarını söyledi. Çetinsaya, “Bir kere faizler geçen yıla göre çok daha düşük seviyelerde. Vatandaş marka projelerden konut almaya istekli. Artık kentsel dönüşümün de hızlanması lazım. İstanbul’u daha güzel bir kent haline getirmek için çalışmalıyız” dedi. Çetinsaya, yeni proje Temapark’ı yakında satışa çıkarabileceklerini de açıkladı.

FAZLA GERMEYELİM

Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ilk yarı için koydukları hedefleri tutturduklarını söyledi ve “Biz ticari gayrimenkulde de faaliyet gösteriyoruz. Türkiye artık uluslararası ekonomiyle entegre. Küresel olaylardan da, içerdeki olaylardan da ekonomi etkileniyor. Son 2 haftada yaşanan olaylar çok kısa sürede bitiyor olmalı. Kredi faizleri ve kurlar yükselirse yatırımlar azalır. Gençlere iş de lazım. İş için de yatırım yapılmalı. Ülkede gerilim olmamalı. Bence ülkeyi daha
fazla germemeliyiz” dedi. Çelik, Sancaktepe’de konut, Kağıthane’de ticari gayrimenkul ve Denizli’de yeni bir proje için hazırlıkları tamamladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yabancılara ‘demokrasi’ diyoruz

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu,  şöyle konuştu: “Biz Körfez ülkelerinde ciddi pazarlama yapısı kurduk. Bu sayede de bu yıl yabancıya 613 milyon dolarlık konut sattık. Bu, 2012’nin tamamında sattığımızın iki misli. Gezi Parkı eylemleri nedeniyle yabancılar bize ‘ne oluyor’ diye soruyor. Biz de ‘demokratik ülkelerde böyle şeyler olur. Bizi, ortadoğu ülkeleriyle karıştırmayın’ diyoruz. İzah ediyoruz.”

Haberin Devamı

Yenil nesil ödeme için son 15 gün

ÖDEME kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan KDV mükelleflerinden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olacak. Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, temel olarak basit/bilgisayar bağlantılı ve EFT-POS özelliği olan cihazlar olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Ayrıca akaryakıt pompalarına bağlanan, sinema giriş bileti ve yolcu taşıma bileti düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar da tebliğ kapsamına giriyor. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin de kademeli bir geçiş öngörülüyor. Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar, 1 Temmuz 2013’ten itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorunda olacak. Kapsama dahil olan mükelleflerin, mezkur tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!