Geç emeklilikte yeni formül için 6 ay süre var

Güncelleme Tarihi:

Geç emeklilikte yeni formül için 6 ay süre var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 01:52

Anayasa Mahkemesi'nin, kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekliliklerine vize veren, ancak, ‘‘geç emekliliğe’’ geçiş tablosunu iptal eden gerekçeli kararını açıkladı.

Böylece karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şimdi hükümet en geç 6 ay içinde, emekliliğe geçiş sürecini yeniden düzenleyecek. Bu sürede kademeli geçişle ilgili iptal edilen maddeler yürürlüğünü koruyacak.

Anayasa Mahkemesi'nin, kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekliliklerine vize veren, ancak, ‘‘geç emekliliğe’’ geçiş tablosunu iptal eden gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme'nin, geçiş sürecini ‘‘Makul, adil ve ölçülü olmadığı’’ için iptal ettiği kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Hükümet, en geç 6 ay içinde, emekliliğe geçiş sürecini yeniden düzenleyecek. Bu sürede kademeli geçişle ilgili iptal edilen maddeler yürürlüğünü koruyacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, gerekçeli kararın yayımlanmasıyla birlikte 6 aylık sürenin başladığını belirterek, ‘‘Biz, bu süreyi beklemeyeceğiz. En geç 2-3 ay içinde, Mahkeme'nin gerekçelerini de dikkate alarak, en makul düzenlemeyi yapacağız’’ dedi.

Gerekçede, son yıllarda, Hükümetlerin sık sık emeklilik yaşını ve prim ödeme gün sayısını değiştirerek, sosyal güvenlik kuruluşlarını zayıflattıkları belirtildi. Sonuçta, devletin çalışanların sosyal güvenlik haklarını veremez duruma düştüğü vurgulandı. Yüksek Mahkeme, kapatılan FP'nin, açtığı davayı 23 Şubat 2001'de sonuçlandırmıştı. Mahkeme, yasanın yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999'dan sonra 5 ayrı sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olarak çalışacak, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşında emekliliklerini Anayasa'ya uygun görmüştü.

Anayasa Mahkemesi yasanın yürürlüğe giriş tarihi olan 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanların, emeklilik hakkını kademeli olarak kazanmalarına yönelik düzenleme ve tabloları şu gerekçelerle iptal etti:

Sigortalılık süresi on yıldan az olan kadın ile sigortalılık süresi 15 yıldan az olan erkek sigortalılar, kendi aralarında kademelendirme yapılmayarak, bir günlük sigortalılık süresi olan kişiyle aynı yaş grubuna bağlı tutulmuştur.

Aynı işyerinde, aynı tarihte işe başlayan ve 14 yıl birlikte çalışan iki erkekten birinin, 18 yıl öncesine ait 1 günlük sigortalılığı olması durumunda o kişi 43, diğeri ise 56 yaşında emekli olabilecek. Ya da 20 yıl sürekli çalışarak 7200 gün prim ödemiş bir sigortalı 50 yaşında emekli olabilecekken, 23 yıl sigortalılık süresi olan, ancak, 14 yıl çalışmış bir sigortalı 43 yaşında emekli olabilecek.

Sigortalılık süresi yönünden yapılan kademelendirmeler arasında adil olmayan geçişler var. Sigortalılık süresi bir günlük farkla alt kademeye indirildiğinde yaşlılık aylığına hak kazanabilmek için 2 yıl daha bekleme zorunluluğu doğuyor. Bu büyük bir haksızlıktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!