GDO kavgasına Gaziantep’ten organik sıvı gübreyle girdi Hollanda şirkete talip oldu

Güncelleme Tarihi:

GDO kavgasına Gaziantep’ten organik sıvı gübreyle girdi Hollanda şirkete talip oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Gaziantepli Refik Yıldız’ın ürettiği ‘B5A Sıvı Organik Gübre’nin GDO’lu gıda, toprakta ve bitkide kimyasal kirlilik gibi tartışma konusu büyük sorunlara çözüm getirdiği iddiası, Türkiye’de ciddiye alınmadı ama Hollandalı dev bir tarım şirketi, Avrupa distribütörlüğü için 14 milyon Euro teklif etti.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR Türkiye gündemini meşgul eden ‘GDO’lu gıda tartışması, toprakta ve ürünlerde kimyasal kirliliğin boyutları gibi sorunlar, 3 yıl önce Gaziantepli bir firma tarafından piyasaya sürülen ‘B5A Sıvı Organik Gübre’nin kısmetini açtı. Refik Yıldız adlı girişimcinin 7 yıllık çalışma sonucu üretmeyi başardığı ‘B5A Sıvı Organik Gübre’nin GDO’lu gıdaların olumsuz etkilerini, ayrıca, toprakta ve bitkideki kimyasal kirlenmeyi kısa sürede temizlediği iddiası Türkiye’de ciddiye alınmasa da Hollandalı dev bir tarım şirketi, bu küçük firmanın Avrupa distribütörü olmak için 14 milyon Euro teklif etti. B5A’nın patent sahibi ve üreticisi BMR Tarım Ltd. Genel Müdürü Eyüp Sami Ege, “Ben ziraat mühendisiyim ve bu şirkete 1 yıl önce ortak oldum. Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanımız Refik Bey bu gübreyi üretmiş ama ne yazık ki değeri pek anlaşılamamış. ABD, Hollanda ve Türkiye’deki yetkin laboratuvarlarda tüm incelemer yapıldı. Deneysel uygulamalar tamamlandı. Tarımda devrim yaratacak bir ürün. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) sorununa ve topraktaki, bitkideki hatta üründeki kimsayal kirliliğe kesin çözüm getiriyor” dedi.
Hollanda’ya satmak istemiyoruz
Gaziantep’te 1 kilogram’lık ambalajlar halinde günde 100 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Eyüp Sami Ege, “Ne yazık ki bu ürünle ilgili anlatılanları kimse dinlememiş. Avrupa’daki çiftliklerde de denemeler yapıldı ve sonuçlar alındı. Hollanda’nın en önemli tarım gruplarından biri AVrupa distribütörlüğü için 14 milyon Euro’luk teklif yaptı. Şirkete de talipler. Biz şirketimizi satmak istemiyoruz” dedi. Son dönemdeki GDO’lu gıdalar tartışmasıyla yurt içinde çok büyük gıda gruplarının da ‘B5A Sıvı Organik Gübre’yi mercek altına aldığını ve kendi arazilerinde ilk denemeleri bitirmek üzere olduklarını anlatan Ege, “Birkaç hafta içinde zaten onlar bizzat bizleri yanlarına alarak bu gübrenin ne anlama geldiğini anlatacaklar” diye konuştu.
Yaprağa bile veriliyor
BMR Tarım Ltd. Genel Müdürü Eyüp Sami Ege şöyle konuştu: “Sıvı olduğuni için bitkinin yaprağına direkt uyulanabiliyor. Damlama sulama ile toprağa verilebiliyor. Hem toprağı hem bitkiyi hem de meyveyi çok kısa sürede ıslah ediyor. Üstelik su tutucu özelliği de var ve sulamada yüzde 40 zayiatı engelliyor. Yabancı otları azaltıyor, bitkinin bağışıklığını güçlendiriyor daha az ilaç kullanım imkanı sağlıyor. Gübrenin formülünü keşfetmek lotodan para kazanmak kadar zor.”

Haberin Devamı

Kimyasallara karşı organik zafer kazandık

Haberin Devamı

BMR Tarım Ltd. Genel Müdürü Eyüp Sami Ege, B5A Sıvı Organik Gübre’nin, besin sağlığını tehdit eden kimyasal gübrelere karşı da bir zafer olduğunu ileri sürdü. Ege şöyle konuştu: “Kimyasal gübreler, topraktaki solucanları yok ediyor. Oysa 1 solucan yıl boyunca, traktörün 1 saatte işlediği miktar kadar toprağı işleyebiliyor. Üstelik bu işlemi yaparken havadaki azotu alıp, toprağı doğal yoldan gübreliliyor. B5A, kimyasal ve zirai ilaç kullanılan bir tarlaya, 10 gün sonra uygulanınsa, tüm kimyasal kalıntıları 25-30 gün içinde yok ediyor. Tarım ilaçlarının hem büyük ihtiyaç, hem de büyük tehlike olduğu açık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!