Gazze’ye yatırımda Osmanlı kuralları geçerli olacak

Güncelleme Tarihi:

Gazze’ye yatırımda Osmanlı kuralları geçerli olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İsrail’in bir süre önce boşalttığı Gazze içindeki Erez’de adı "Filistin Sanayi Bölgesi" olarak değiştirilen projeye işlerlik kazandırmak için bugün Filistin’e gidiyor. Proje ’Osmanlı kuralları’na göre hayata geçirilecek. Toprak satışına izin verilmeyen bölgeyi TOBB 49 yıllığına kiralayacak.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, İsrail’in bir süre önce boşalttığı Gazze içindeki Erez’de adı "Filistin Sanayi Bölgesi" olarak değiştirilen projeye işlerlik kazandırmak için bugün Filistin’e gidiyor. Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) canlandıracağı projenin bugün Filistin, yarın da İsrail ayağında mutabakat muhtırasına imza koyacak. İlk etapta 6 bin, daha sonra 10 bin Filistinli’ye iş imkanı sağlaması planlanan projenin ’Osmanlı kuralları’na göre hayata geçirileceği ögrenildi. Osmanlı döneminde olduğu gibi bölgede toprak satışına izin verilmediği için TOBB, projenin işlerlik kazanacağı sanayii bölgesinde iki ayrı yeri 49 yıllığına kiraladı.

BARIŞ İÇİN SANAYİ: TOBB, ayrıca "Barış İçin Sanayi İnisiyatifi Projesi" kapsamında bir şirket kurdu ve bu şirket Filistin’de kayıt altına alındı. Şirketin yüzde 95’inin TOBB’a yüzde 5’inin ise Filistin Odalar Federasyonu’na ait olduğu bildirildi.

TÜRK GÜVENLİĞİ KESİNLEŞTİ: Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak da, 470 dönümlük alana 200 dönümlük bir ek yapıldığını, ancak bu proje kapsamında yaklaşık 1000 dönümlük bir araziye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Projenin güvenlik hizmetinin bir Türk firması tarafından sağlanacağınıbelirten Sak, proje kapsamında gerçekleştirilecek işlerin fizibilite çalışmaları için yaklaşık 500 bin dolara ihtiyaç duyulduğu vurguladı. Güvenlik tesisleri, sosyal tesisler, altyapı genişleme alanı inşaatı ve bölgede kurulacak işletmeler dahil edildiğinde bölgede 40-50 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor.

BİR ROKETTE ENGELLERİM: Bu arada bölgeyle ilgili İsrail güvenlik endişesi taşıyor. Hamas projeyi desteklemezken, İsrail yönetiminin "Bu bölgeden bir tek roket bile gelirse işletimini engellerim" uyarısında bulunduğu öğrenildi. Kalabalık bir heyetle bölgeye gidecek olan Gül, bugün Ramallah’ta Filistin Dışişleri Bakanı Nasır El Kıdva ile Sanayi Bakanı Mazen Sinokrot’un da katılacağı törenle mutabakata imza koyacak. Gül yarın da Kudüs’te İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile mutabakat zaptını imzalayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!