Gazprom: Türkiye’de genişlemeyi düşünüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Gazprom: Türkiye’de genişlemeyi düşünüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 00:00

Rus enerji devi Gazprom’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye’de ekonomi geliştikçe ve doğalgaza olan talep arttıkça faaliyetlerini genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

Medvedev, İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin internet sitesinde okuyucuların bazı sorularını yanıtladı. Yazılı olarak gönderdiğimiz “Doğalgaz talebinde hızlı artışa ve gaz ile elektrikte transit ülke potansiyeline sahip olan Türkiye, Gazprom için öncelikli bir pazar mı? Eğer öyleyse, Gazprom’un Türkiye için planı nedir?” sorusuna da yanıt veren Medvedev, şirket olarak Türkiye’de uzun ve başarılı bir işbirliğine sahip olduklarını kaydetti.

Muazzam potansiyel

Türkiye’yle uzun vadeli tedarik kontratları olduğunu, Türkiye diğer üreticilerle kısa dönemli tedarik sıkıntıları yaşadığı zaman ise kontrat miktarını kısa dönemli olarak arttırdıklarını belirten Medvedev, “Türkiye, dünyadaki en önemli gelişmekte olan ekonomiler arasında ve muazzam bir yatırım potansiyeline sahip olduğu fikrinde yalnız değiliz” diye konuştu. Medvedev, “Bu nedenle Türkiye’deki işlerimizi geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Karşı değiliz

Medvedev, “Gazprom, NABUCCO ve Güney Akım projelerinin birleşmesine sıcak bakar mı?” sorusuna ise, şu yanıtı verdi: “NABUCCO ve Güney Akım tamamen farklı amaçlara hizmet ediyor. Güney Akım, Doğu ve Güney Avrupalı müşterilere, onyıllardır yararlandıkları Rus gaz sahalarına direk erişim sağlayacak. 2015 yılında tamamlandığında Avrupa gaz sistemine çok ihtiyacı olduğu kapasiteyi sağlayacak ve ana boru hatlarında yaşanan kesintilere karşı kırılganlığını büyük ölçüde azaltacak. NABUCCO’yu bir rakip olarak görmüyoruz ve kesinlikle karşı çıkmıyoruz.”

Hedef 72 milyar dolar

Medvedev, “Küresel ekonomik durum iyileştikçe, dünya çapında daha güçlü satışlar büyümeyi tetikleyecek ve küresel enerji sektöründeki konumumuzu sağlamlaştıracak. Bu yıl toplam ihracatımızın yeni bir rekor kırarak, 72.1 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!