Gates’ten tıp için 436 milyon dolarlık bağış

Güncelleme Tarihi:

Gates’ten tıp için 436 milyon dolarlık bağış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 02:14

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en yaygın ve en tehlikeli hastalıklarının üstesinden gelinebilmesi için projeler yürüten 43 tıp laboratuvarına 436 milyon dolar bağışta bulunuyor. Bu miktar bugüne kadar bir kişinin tek başına yaptığı en büyük bilimsel bağış olacak.

Başta az gelişmiş kıta Afrikası ülkelerini kapsayacak olan bu program, zenginliğiyle olduğu kadar hayır işlerine maddi destek sağlamasıyla da tanınan Gates’in sağlık sorunlarıyla mücadele başlığı altında belirlediği 14 hedeften oluşuyor. İlk aşama çocuk aşılarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını kapsıyor. Dondurulmadan saklanabilen ve iğnesiz uygulanan bu aşılamalarla üçüncü dünya ülkelerinde yaşayan ve her yıl temel aşıları yapılamadığı için ölen 27 milyon çocuğun kurtarılması hedefleniyor.

Destek gören projeler

Boston Tufts Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nin Abraham L. Sonenshein önderliğindeki çocuk aşıları konusunda yürütülen projojeye 5 milyon dolar.

Avusturalya Queensland Üniversitesi’nden Scott Leslie O’Neill önderliğindeki sıtmaya karşı geliştirilen bakteriyel parazit projesine 6.7 milyon dolar. Proje sivrisineklerin sayısını kontrol altına almayı hedefliyor.

Washington Üniversitesi’nden Paul Yager önderliğinde yürütülen daha ucuza HIV ve bakteriyel enfeksiyonları test edebilme projesine 15.4 milyon dolar.

Ohio Üniversitesi’nden Richard Sayre önderliğinde yürütülen kötü beslenmeye karşı geliştirilen, genetik kodlarıyla oynanmış gıda projelerine 47 milyon dolar.

Kanada Saskatchewan Üniversitesi’nin Lorne Babiuk önderliğinde yürüttüğü tek dozluk çocuk aşıları projesi.

Londra St. George Üniversitesi’nden Robin Shattock önderliğinde yürütülen yeni HIV aşıları stratejisi projesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!