GAP: Türkiye modanın yeni İtalyası olabilir

Güncelleme Tarihi:

GAP: Türkiye modanın yeni İtalyası olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:55

Dünyanın en büyük hazır giyim alıcılarından olan GAP Inc.'in Türkiye temsilciliğini Yapan Günsan Çetin Türkiye'nin hazırgiyim sektöründe İtalya'nın dünya pazarında geçmişte oynadığı rolü rahatlıkla oynayacak durumda olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim alıcılarından biri olan GAP Inc. Türkiye Temsilcisi Günsan Çetin, Türk Tekstil ve hazır giyim sektörünün İtalya'nın dünya pazarında geçmişte oynadığı rolü rahatlıkla oynacak durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimde, kalitesi, moda birikimi ve hızlı servisi ile güçlü bir ülke olduğunu fakat buna rağmen hakettiği noktada bulunmadığını belirten Çetin, ‘‘Türkiye uygun alt yapısı ile moda ve üretimde hem Avrupa hem de ABD pazarında çok iyi yerlerde olabilecekken yapılan polik hatalarla, pazarlama hatalarıyla olması gerektiği yerde asla değil. Türkiye'nin moda konusunda öncü rolünü oynaması gerekiyor. Kapasitemizi fark edip bulunduğumuz yere bakalım ve bulunmamız gereken yeri tespit edip o hedefe ulaşalım’’ dedi.

Çetin Türkiye'nin Tekstil ve hazır giyimde geldiği noktayı bir anısını aktararak şöyle özetledi:

‘‘İngiltere'de şirketimiz için süveter ürettirdiğimiz bir fabrikanın teknisyenleri eğitim için Türkiye'ye geldi. Gelenler, 10 yıl önce İngiltere'den teknik bir kadronun Türkiye'ye gelip GAP ofisinde eğitileceğini rüyamızda görsek kabus sanırdık dediler. Yani İngiltere kendini o kadar ileride görüyordu. Şu anda Türkiye, deneyimi, donanımı, teknik bilgisi ile Avrupa'da lider konuma ulaştı. Ama sektörün içindeki insanlar olarak bunu pek fazla fark etmiyoruz. Günlük problemlerle uğraşmaktan Türkiye'nin nerede olduğunun idrak edemiyoruz.’’

Çetin, Türkiye'nin günü geçirmeye çalışırken, dolar kurunu ekonominin temeli sayarak dünya pazarında birçok şeyi kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Türkiye'de herşey dolar kuruna endekslendi. Dolar kurunu belirleyen ekonominin özüdür ve o bir sonuçtur. Halbuki dolar kurunu sabit tutmak, aşağıya çekmek bir amaç şeklinde gösteriliyor bu da çok yanlış. Bu bizim izlemekte olduğumuz ekonomik politikaların sonucunda kendi olması gerektiği yere gidiyor. Konsantrasyonumuzu oradan uzaklaştırıp Türkiye'yi tekrar üreten ülke konumuna nasıl geçirebileceğimizi tartışmalıyız. Kaybetmekte olduğumuz pazar paylarını nasıl koruyabileceğimizi ve bunları nasıl geliştirecek konulara konsantre olmamız gerek.’’

Tunus ve Fas'a dikkat edelim

Dünyanın en büyük hazır giyim alıcılarından bir olan GAP Inc.'in Türkiye temsilciliğini Yapan Günsan Çetin, Türkiye'nin çevresinde bulunan bölgesel ülkelerin sorumluluğunun Türkiye'ye verilmesinin ardından Türkiye'nin çevresinde bulunan ülkelerle, Tunus, Fas gibi ülkelere yaptığı seyahatlerde beklemediği kapasitelerle karşılaştığını söyledi. ‘‘Hiç umulmayan ülkelerde teknolojisi, bilgi donanımı ile ciddi üretim kapasiteleri olduğunu gördüm. Bu kapasitelerini şimdiye kadar daha çok Avrupa pazarı için kullanmışlar ama Avrupa pazarındaki küçülme nedeniyle onlarda Amerika pazarına yönelmiş durumdalar. Bizim açımızdan da büyük rekabetler oluşturuyorlar ve bu ülkelerde bizim yaşadığımız kota problemi yok, işçilik çok daha ucuz’’ diyen Çetin, bu gelişmelerin Türkiye açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!