GAP’ın başkentini kurtarmak zorundayız

Güncelleme Tarihi:

GAP’ın başkentini kurtarmak zorundayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2004 13:35

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba, ildeki yapıların yüzde 70’inin gecekondu niteliğinde olduğunu belirterek, çarpık kentleşmenin önüne geçmek için büyük bir mücadele gerektiğini söylüyor. Fakıbaba, aksi takdirde turizm konusundaki beklentilerin boşa çıkacağını belirtiyor.

GÜNEYDOĞU Anadolu Projesi (GAP)’nın başkenti konumundaki Şanlıurfa’da ne yazık ki çok çarpık bir kentleşme yaşanıyor. Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba kentin yıllardır kanunsuz ve kuralsız geliştiğini belirtiyor ve yüzde 70’inin gecekondu olduğunu söylüyor. Fakıbaba, bu durumu dersine döndürmek için kenstel dönüşüm projesi geliştirdiklerini anlatıyor. Fakıbaba sorularımızı şöyle yanıtladı:

Ekobi: Sizce Şanlıurfa’nın kent olarak en önemli 3 sorunu nedir?

Fakıbaba:
Şanlıurfa’nın en önemli problemi şehirleşme bilincinin yerleşmemiş olmasıdır. İsteyen istediği yerde gecekondu yapmış, isteyen yaya kaldırımını keserek karpuz tezgahı açmış, isteyen seyyar satıcı dilediği gibi istediği yerde satış yapmış, tabelalar gelişigüzel asılmış, bir çok bölgede ev ve işyerleri yapılmış ancak sıvasız ve boyasız bırakılmış. İsteyen vatandaşlarımız evlerde hayvancılık yapmış ve bu yüzden Şanlıurfa’yı şark çıbanı vakalarında Türkiye birinciliğine çıkarmışız. Yani şehir tamamen disiplinsiz bir şekilde köy gibi büyümüş ve kimse kimseye karışmamış. Şehire benzemeyen, her tarafı görüntü kirliğiyle dolu, sağlıksız, şanına ve adına yakışmayan bir Şanlıurfa ortaya çıkmış. İkinci sorun ise altyapı ve üst yapı eksikliği. İçme suyu arıtma tesisi yapılmış ancak arıtılan su halen eski borulardan geçtiği için halkımız temiz su içememiş. Bugün bile bazı semtlerimizde kanalizasyon yok. Mevcut kanalizasyon şebekesinin yetersizliği yüzünden zaman zaman taşkınlar yaşıyoruz. Yağmur drenajı yok denecek kadar az. En küçük bir yağmurda Atatürk Bulvarı kullanılamaz duruma geliyor. Atıksu arıtma tesisi olmadığından tifo ve parazit vakalarında da Türkiye birincisiyiz. Aynı durum katık atıkta da geçerli.

Ekobi: Peki siz göreve gelince ne yaptınız ?

Fakıbaba:
Biz görevi devraldığımızda yollar paramparçaydı. Bazı yollarda bırakın trafik akışını sağlamak, yürümek bile mümkün değildi. Türkiye’nin yeşil yönünden en fakir illerinden birisiyiz. Gecekondulaşmaya dikkat çekmek istiyorum; GAP’ın başkentindeki gecekondulaşma oranı yüzde 70. Biz göreve gelir gelmez, şehri disipline etmek yönünde çalışma başlattık. Temizliği özelleştirip, Şanlıurfa’yı temiz ve rahat bir ortamla buluşturduk. Haşimiye’de kaldırım ihlallerini ve seyyar satıcılığı yok etmek için semt pazarı açtık. Zabıtamız bu konuda çok hassas bir çalışma içerisinde. Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar yağmur dışındaki tüm zamanlarda asfaltlama çalışmalarımıza ara vermedik. 5 ayda 100 kilometre asfalt yaptık. 27 Kasımda 25 bin fidan dikeceğiz. Ayrıca 20 bin fidanı da yeni yapacağımız parklara dikeceğiz. Eski park ve refüjlerdeki bitki eksikliğini gidereceğiz.

Ekobi: Gecekondulaşmayı nasıl çözeceksiniz?

Fakıbaba:
Gecekondulaşmayı ortadan kaldırmak için Kentsel Dönüşüm Projesi planladık ve 2005 yılında bu projeyi hayata geçiriyoruz. Yedi aydan beri elimizin uzanabildiği her probleme el attık. İşin mali portresi oldukça yüklü ve bunu tam olarak tespit etmemiz şu anda mümkün değil. 135 trilyon borçla devraldığımız bir belediye var. Ancak mali portre ne olursa olsun bu problemlerin üstesinden geleceğiz. Çünkü inanmak başarmanın yarısıdır..Bülent OKUTAN

Şehir içinde 125 bin baş hayvan besleniyor

Ekobi: Şanlıurfa’nın turizmle ilgili beklentileri var. Bu saydığınız olumsuzluklar büyük engel değil mi?

Fakıbaba:
Bana bölgemizde; çevre yolları olmayan, şehrin içinde 125 bin küçük ve büyük baş hayvanın beslendiği, alt ve üst yapının bu kadar bozuk olduğu, gecekondulaşma oranının yüzde 70’i aştığı başka il gösterebilir misiniz? Şanlıurfa’da sınıflarda ortalama 70 öğrenci var. Doktor sayısı en az il burası. Tifo ve şark çıbanı vakalarında en önde bulunan il yine burası. Bu kadar tespitten sonra, GAP’ın başkenti olmanın ya da turizmle ilgili beklentilerin takdirlerini sizlere bırakıyorum.

Ekobi: Yine de turizm potansiyelini arttırmak ve kentin tanıtımıyla ilgili hedefleriniz neler?

Fakıbaba:
Turizm bu kentin kalkınmasında en önemli sektör olabilir. Şanlıurfa, 11 bin yıllık tarihi, Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyüp’ün yaşadığı, İsa peygamberin kutsadığı ve daha bir çok peygamberin bulunduğu bir yer. Bu avantajlar sebebiyle en büyük hedefimiz, en başta eski Urfa’yı canlandırmak. Bir yandan restore çalışmalarımız devam ederken diğer yandan TEDAŞ ve Telekom hatlarını yer altına alacağız. Sokakları Urfa Taşı ile döşeyerek, gezmeyi bir zevk haline getireceğiz. İlimize gelen turist, 1 gün yerine 3 gün kalacak. Turizm açısından çok önemli bir sorunumuz konaklama.. Özellikle ev pansiyonculuğu ile 5 yıldızlı otel konusunda yoğun çalışmalarımız var. Bu ve benzer altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra ulusal ve uluslararası tanıtıma geçeceğiz.

Almanya’daki Urfalıları yatırıma davet ettik

Ekobi: Bir Yerel idare olarak kentteki ekonomik yaşamın canlandırılması ve sanayileşme için ne gibi katkılarınız var?

Fakıbaba:
Kentteki ekonomik yaşamı canlandırmak adına yapılacak her türlü faaliyetin destekçisiyiz. Öncelikle Şanlıurfalı ve dışarıdaki işadamlarını bölgemizde yatırım yapmaya teşvik için çalışmalar yürütüyoruz. İlimize gelen tüm işadamlarına belediyenin tüm imkanlarını seferber edeceğiz. Ekim ayı içerisinde Almanya’ya gerçekleştirdiğim seyahatte, orada yaşayan Türk işadamları ile bir araya geldim ve neler yapabileceğimizi tartıştık. Yine gecekondu ıslahı ve kentsel dönüşüm projesi ile ilimizde inşaat sektörünü canlandırıp istihdama katkıda bulunacağız. Yeni yasayla, Özel İdare ile birlikte yapı ustalığı okulunu açıp, taş ustalığı ve benzer alanlarda kalifiye eleman yetiştireceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!