GAMA Enerji'den Ürdün'e 1 milyar dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

GAMA Enerjiden Ürdüne 1 milyar dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 12:23

Gama Enerji, 1 milyar dolarlık yatırımla Kuzey Ürdün'e stratejik öneme sahip su getiriyor

Haberin Devamı

Ürdün’ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan ciddi su sorununu çözmeye yardımcı olacak stratejik projede finansman anlaşmaları tamamlanarak önemli bir ilerleme daha sağlandı.

Gama Enerji tarafından Ürdün’de gerçekleştirilecek 325 kilometrelik boru hattı inşaatı projesinin ilk finansmanı tamamlandı. Amerikan yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım kuruluşu Proparco tarafından sağlanacak toplam 445 milyon dolar tutarında borç finansmanına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı 300 milyon dolarlık hibe sağlayacak. Gama Enerji ise 190 milyon dolarlık öz kaynakla finansmanı tamamlayacak. Taraflar arasında daha önce imzalanan finansmanın ilk ödemesi dün (Çarşamba) gerçekleştirildi.

/images/100/0x0/55ea32a8f018fbb8f870dd34

Haberin Devamı

AMMAN'A SU POMPALAYACAK

GAMA Holding ve GE Enerji Finansal Hizmetleri ortaklığı olan GAMA Enerji, 1 milyar dolarlık Disi Su Temini Projesi kapsamında, Mudavarra’daki su kaynaklarının yer aldığı Disi’den, Ürdün’ün nüfusu en kalabalık şehri olan başkent Amman’a su pompalayacak 325 kilometre uzunluğundaki boru hattının inşaatını gerçekleştirecek. Söz konusu yatırım ile yeni istihdam sağlanırken, bölgedeki kıt su kaynakları nedeniyle barışa yönelik önemli bir proje de hayata geçirilmiş olacak.

STRATEJİK PLANIN PARÇASI

Ürdün Hükümeti “Disi Su Temini Projesi”ne ülkenin artan nüfusuna daha fazla su temin etme yönündeki stratejik planın bir parçası olarak görüyor. Dünyada suyun en az olduğu ülkeler arasında yer alan Ürdün için Disi projesi kilit bir role sahip. Proje ile Amman ve çevresine yılda 100 milyon metreküpten daha fazla su getirilmiş olacak.

EN BÜYÜK SU PROJESİ

Disi projesi, Ürdün ve çevresindeki ülkelerde özel sektör tarafından finanse edilmiş en büyük su temini projesi olma özelliğine sahip. GAMA Enerji, yaklaşık 190 milyon dolar tutarında yatırımına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı’ndan 300 milyon dolar tutarında hibe sağlayacak. Proje finansmanının kalan tutarı için ABD’nin deniz aşırı özel sektör yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım destekleme kuruluşu Proparco toplam 455 milyon dolarlık borç finansmanı sağlayacak.

Haberin Devamı

Projenin sahibi olan Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) ile 17 Mayıs tarihinde kredi anlaşmalarını imzalamıştı.

Disi – Amman Su Boru Hattı Projesi

Ürdün Hükümeti, 2007 yılında su boru hattının yapım ve işletmesi için Gama ile imtiyaz anlaşması yaptı. Proje, 25 yıllık imtiyaz süresi boyunca Gama Enerji’nin olacak ve daha sonra Ürdün Hükümeti’ne devredilecek.

Finansman ödemelerinin ilk dilimi dün (Salı) gerçekleştirilirken, inşaatın bu ay başlaması planlanıyor. Proje inşaatının dört yıl sürmesi beklenirken, bu kapsamda yaklaşık 250 bin ton çelik kullanılacak ve bölgede 55 kuyu açılacak. Proje kapsamında, Ürdün’ün Disi bölgesinde yer alan kumtaşı akiferindeki kuyu sahalarından çıkartılacak su 325 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Abu Alanda ve Dabuk su havzalarına taşınacak. Özel amaçla kurulmuş bir şirket olan Disi Amman İşletme ve Bakım LLC şirketi ise işletme ve bakım hizmetlerini sağlayacak.

Haberin Devamı

Ürdün’ün kişi başına düşen su miktarı dünyadaki en düşük ülkeler arasında yer alıyor. Şu anda sürdürülen uygulamaya göre, Amman kenti sakinleri haftada yalnızca bir defa su alabiliyorlar. Yıllık su tüketimi 900 milyon metre küp olan Ürdün’de 2015 yılı itibariyle gereksinimlerini karşılamak üzere yıllık 1,6 milyar metreküp suya ihtiyaç var. Disi Su Temini Projesi, Ürdün’ün 2015 yılı için öngörülen toplam tüketiminin yaklaşık yüzde 6’sına karşılık gelecek.

Enerjideki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=7600

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!