Gabar’da günlük üretim 25 bin varile yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Gabar’da günlük üretim 25 bin varile yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 07:00

Gabar Dağı’nda üretim yapılan kuyu sayısı 19’a çıktı. Sondaj planlarını hazırlayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Şırnak’ta yıl sonuna kadar 10 kuyuyu daha devreye almayı planladığı dile getirildi.

Haberin Devamı

Böylece 2023 sonunda Şırnak’ta üretim yapılan kuyu sayısı 29’a ulaşmış olacak.

ÜRETİM 35 BİN VARİLE ÇIKACAK

Yeni devreye alınacak kuyularla Şırnak’ta günlük üretimin 35 bin varile çıkarılması planlanıyor. Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması öngörülüyor. 2024 sonunda da Gabar’daki sahalardan günlük 100 bin varillik üretime ulaşılması hedefleniyor. Böylece yurtiçi üretimin toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılması halinde tüketimin yaklaşık yüzde 20’si Türkiye’nin kendi kaynaklarından karşılanmış olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), TPAO’ya Karadeniz’de ikili sınırlandırma anlaşmalarıyla belirlenen deniz yetki alanları içerisindeki Münhasır Ekonomik Bölge’de petrol araması yapabilmesi için dört ayrı petrol arama ruhsatı vermişti. TPAO’nun Karadeniz’deki petrol arama çalışmaları devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!