G-20’de ‘son yılların en iyi dönemi’ havası

Güncelleme Tarihi:

G-20’de ‘son yılların en iyi dönemi’ havası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 00:00

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G-20 ülkelerinin önceki gece Paris’te başlayan yılın ilk maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarına, küresel dengesizliklerin tespiti ve giderilmesi için belirlenen göstergelere Çin’in itirazı damgasını vurdu.

Haberin Devamı

G-20’nin ekonomi patronları toplantılarda, küresel dengesizliklerin belirlenmesinde cari hesaplar dengesi, döviz kuru ve rezervler, kamu borç ve açıkları ile özel borç seviyesinin gösterge olarak kabul edilmesini tartıştı. Küresel ekonomik risklerin izlenmesi amacıyla G-20 üyeleri 5 ayrı gösterge konusunda anlaştı. Bu göstergelerden döviz kuru ve rezervler kriterine itiraz eden Çin’in, sonunda 5 göstergeyi kabul etmeye ikna edildiği belirtildi. Cari işlemler fazlası kriteri yumuşatılarak, Çin’in de küresel ekonomik risklerin izlenmesi için seçilen 5 göstergeyi kabul etmesi sağlandı. Yetkililer, Çin’in döviz rezervlerinin faiz ödemesinin, cari işlemler dengesi hesaplamasından çıkarılacağını belirtti.
En iyi dönem
Zirveye katılan bakanlardan bazılarının toplantılarda dile getirdikleri görüşler şöyle:
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner toplantılarda, dünya ekonomisi konusunda daha iyimser bir tablo çizerek, küresel ekonominin her açıdan, son 2 ya da 3 yılın en iyi dönemini yaşadığını söyledi.
Geithner, finansal piyasaların ihtiyacı olan istikrar, etkinlik ve yeniliğin dengesini sağlamak için daha sıkı mali düzenlemenin, sürdürülebilir toparlanmada merkezi rolü olduğunu ifade etti.
Toplantılara katılan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, G-20 ülkeleri arasında ‘küresel dengesizlikleri tespit etme’ konusunda bir anlaşma olduğunu, ancak göstergeler konusunda tartışmaların sürdüğünü belirtti.
Kulak arkası etmeyin
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20’nin global platform için yeni karar mekanizması olduğunu belirtirken, “Krizin yavaş yavaş dünyanın büyük bölümünde toparlanmaya başladığını görüyoruz. Süreç G-20’yi yeni bir karar verme platformu olarak ortaya çıkardı, buradaki tartışmaları kulak arkası edersek bu G-20’nin sonu olur” dedi. Fransa Ekonomi Bakanı Christina Lagarde, küresel dengesizliklerin tespiti konusunda başarısızlık yeni bir krizin başlamasına neden olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Mısır ve Tunus’a desteğe hazırız

PARİS’te yapılan 2 günlük toplantıların ardından yayımlanan ortak deklarasyonda, şu noktalara vurgu yapıldı:
Dengesizlik göstergelerinde kurlarla birlikte mali, parasal ve diğer politikalar dikkate alınacak.
Gıda fiyatlarındaki aşırı oynaklık gelişmekte olan ülkelerde uzun vadeli tarım yatırımları ihtiyacını ortaya koydu.
G-20 üyeleri ekonomik istikrar ve reformlar konusunda Mısır ve Tunus’a desteğe hazır.

Haberin Devamı

Güney Afrika, BRIC’in ‘S’si olmaya niyetlendi

 BRIC ülkelerinin, Paris’te G-20 zirvesindeki toplantısına zaman zaman bu ülke grubuna katılımı konuşulan Güney Afrika da katıldı. Zaman zaman Türkiye’yi de aralarına alması gerektiği savunulan BRIC’in bu toplantısına, Güney Afrika’nın katılması dikkat çekerken, Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mkharjee, “BRIC bundan sonra Güney Afrika’nın (Sourt Africa) da baş harfini alarak BRICS olmuştur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!