G-20, ’cennette artık sır yok’ dedi OECD ’kara listesi’ kıyamet kopardı

Güncelleme Tarihi:

G-20, ’cennette artık sır yok’ dedi OECD ’kara listesi’ kıyamet kopardı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

G-20 Liderler Zirvesi’nde krize karşı 1.1 trilyon dolarlık kaynak çözümünün yanı sıra, "vergi cennetine giden para şeffaf olsun" kararı da çıktı. OECD, bu kararla eşzamanlı olarak vergi cennetlerine dönük "kara" ve "gri" liste açıklayınca, adı geçen ülkeler kıyameti kopardı.

Haberin Devamı

KÜRESEL krize 1.1 trilyon dolarlık çözüm formülü çıkan G-20 Zirvesi’nde, liderlerin vergi cennetlerine giden paranın ’şeffaf’ olması konusunda anlaşması OECD’yi harekete geçirdi. G-20 ülkelerinin vergi cennetlerindeki tüm sırların açıklanması için yaptırım kararı almasının ardından  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), vergi cenneti kabul edilen ülkelere ait iki farklı liste yayımladı. ’Kara’ ve ’gri’ olarak adlandırılan bu listelerin açıklanması üzerine birçok ülke tepki gösterirken, off-shore bankacılık merkezleri tartışma konusu oldu.

Ä°ÅŸbirliÄŸi yapmayanlar

OECD, İngiltere’nin başkenti Londra’daki G-20 zirvesinde vergi bakımından işbirliği yapmayan ülkelere karşı harekete geçme kararı çıkmasının ardından bu konuda işbirliğine yanaşmayan ülkelerin adlandının bulunduğu bir ’kara liste’ yayınladı. Bu listede Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay’dan oluşan dört ülke yer aldı. Bu ülkeler ise art arda yaptıkları açıklamalarla OECD’nin kara listesinde yer aldıkları için tepki gösterdiler.

Haberin Devamı

Harekete geçmeyenler

OECD tarafından açıklanan ve ’gri’ olarak adlandırılan ikinci listede ise aralarında Monaco, Liechtenstein, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika’nın bulunduğu 38 ülke yer alıyor. Bu ülkeler, "OECD kurallarına uymayı taahhüt etmekle birlikte henüz bu düzenlemeleri somut olarak hayata geçirmemiş ülkeler" olarak ifade ediliyor. Bu ülkeler de kendi arasında vergi cenneti olanlar ve diğer finans merkezleri olmak üzere de ikiye ayrılıyor.

Hong Kong listede yok

Başta Fransa ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin G-20 Zirvesi’ndeki görüşmelerde kırmızı çizgi olarak belirledikleri vergi cennetlerine giden paranın şeffaf olması konusunda büyük tartışmalar yaşanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Hong Kong ve Macao gibi off-shore bankacılık merkezleri bulunan Çin’i bu konuda ikna etmeyi başardı. Buna göre, vergi cenneti ülkeler bankacılık sırlarını açıklamak zorunda kalacak.  OECD listesinde Hong Kong ve Macao’nun bulunmaması dikkat çekti. G-20 ülkeleri vergi cenenti ülkelerin belirlenmesi konusunda OECD’yi ortak nokta kabul etti. OECD tarafından açıklanacak olan kara listedeki ülkelere işbirliği yapmazlarsa yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Somut eyleme dönüşecek

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, G-20 kararlarının OECD standartlarının uluslararası kabul görmesinde önemli bir adım olduğuna işaret ederek, "Şimdi çok hırslı bir gündemimiz var. Verilen yeni taahhütleri, finansal sistemin şeffaf hale gelmesi için somut eylemlere dönüştüreceğimiz konusunda güvenim tam" dedi.

İki liste yayınlayan OECD, 7 Nisan’da bir de toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Vergi cennetleriyle ilgili olan bu toplantıya OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile Avrupa Birliği Komisyonu’nun vergi ve gümrüklerden sorumlu üyesi Laszlo Kovacs’ın katılacağı belirtildi. Bu toplantıda G-20’nin bankacılık sırlarının açıklanması konusunda kararı ve vergi cenneti ülkelerin tutumunun ele alınacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Listede olmamalıyız

 MALEZYA’nın yeni Başbakanı Najib Razak global vergi stadartlarına uyan ülkenin ilk listede yer almaması gerektiğini söyledi ve "OECD’nin standartlarına uyuyoruz" dedi.

İmzalarsak temize çıkarız

 BELÇİKA Maliye Bakanı Didier Reynders, "Vergi cenneti olmayan diğer finans merkezleri arasında olmaktan gurur duyuyoruz. 12 ülkeyle bilgi payaşım anlaşmasını imzalarsak temize çıkarız" dedi

Kritere uymamamız çok büyük şanssızlık

 FİLİPİNLER Başkanı Gloria Arroyo, çok katı bankacılık kuralları olmasına karşın OECD kriterlerine uymamış olmalarını büyük bir şanssızlık olarak nitelendirdi. Arroyo,  kriterlere uymak istediklerini belirterek, "Eminim hükümet OECD’nin beklentilerini karşılamak için gerekli adımları atacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Ne manastır ne kumarhaneyiz

URUGUAY Devlet BaÅŸkanı Tabare Vazquez, OECD’yi eleÅŸtirerek, "Uruguay bir vergi cenneti deÄŸildir. Uruguay bir manastır olmayabilir ama bir kumarhane hiç deÄŸildir" diye  konuÅŸtu.  Â

OECD’nin tavrı akıl alamaz

 LÜKSEMBURG Başbakanı Jean-Claude Juncker OECD’nin bazı ülkelere tavrının akıl almaz olduğunu belirterek, "Listelerin hazırlanış şekli gerçekten çok yanlış." diye konuştu.

İsviçre ’vergi cenneti’ değil

 İSVİÇRE Başkanı Hans-Rudolf da listeyi ve OECD’nin tavrını reddetti.  Rudolf, "İsviçre bir vergi cenneti değildir. İlginç olan ise bu liste hazırlanırken Bern şehrine danışılmamış olması" dedi.

Listeden çıkacağız

 MONACOÂise yıl sonuna kadar gri listeden çıkacağı konusunda söz verdi. Devlet Bakanı Jean-Paul Proust "Listeden en geç bu yılın sonunda çıkmış olacağız" dedi.

Haberin Devamı

Sözün bittiği yerdeyiz

 AVUSTURYA Maliye Bakanı Josef Proell, şunları söyledi:  "Biz artık sözün bittiği yerdeyiz. Bakış açımıza göre ulusal bankacılık kanunu bankacılık sırlarına bir zarar vermeyecek. "

Çabalarımız sonuç verdi

SAN Marino Maliye Bakanı Gabriele Gatti, kara listede yer almadıkları için mutlu olduklarını belirterek, "Hükümetin son aylardaki çabaları sonuç verdi ve kara liste yerine gri listede yer aldık. Yoksa, küresel kriz ortamında bunun ekonomiye maliyeti yüksek olurdu" dedi.

KARA LÄ°STE

Kosta Rika Malezya  Filipinler Uruguay

GRÄ° LÄ°STE

Vergi cennetleri

Andora

Anguilla

Antigua ve

     Barbuda Adaları

Aruba

Bahamalar

Bahreyn

Beliz

Bermuda

Ä°ngiliz VirginÂ

     Adaları

Cayman Adaları

Cook Adaları

Dominika

Cebelitarık

Grenada

 Liberya

 Liechtenstein

 Marşal Adaları

 Monaco

 Montserrat

 Nauru

 Hollanda

 Karayipler

 Niue

 St Kitts ve Nevis

 Saint Lucia

 St Vincent &

     GrenadinesÂ

 Bağımsız Samoa

      Devleti

 San Marino

 Türk ve Caicos

      Adaları

 Vanuatu Cum.

DiÄŸerleri

 Avusturya

 Belçika

 Bruney Sultanlığı

 Şili

 GuatemalaÂ

 Lüksemburg

 Singapur

 İsviçre

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!