Fuarda 7 milyar dolarlık tank savaşı provası

Güncelleme Tarihi:

Fuarda 7 milyar dolarlık tank savaşı provası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk Silahları Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı gözetiminde, bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan ‘‘IDEF-Uluslararası Savunma Sanayi, Havacılık ve Denizcilik Fuarı’’, tank savaşlarına sahne olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şimdilik 50 milyar dolar olan, ancak 25 yılda 150 milyar dolara kadar yükselecek savunma bütçesinden pay almak için 34 ülkeden 600 firmanın katılması bekleniyor. Fuarda asıl rekabet, 1000n adet tank üretimini öngören 7 milyar dolarlık ihalenin listesine girmeyi başaran 6 firma arasında yaşanacak. İhale öncesi modellerini tanıtmak isteyen ABD'li silah devleri fuarda gösterişli standlar kuracak.

İNGİLTERE ÇEKİLDİ

Başta ABD'den General Dynamics olmak üzere, Alman Kraeus-Maffei, Fransız Leclerc, İngiliz Vickers, İsrail IMI Merkava ve Rus T-72M2, fuarda tanıtılacak modeller arasında yer alıyor. Fuarın en önemli özelliği ise dünyanın ünlü savaş tankı olarak bilinen ve General Dynamics tarafından üretilen Abrahams M1A2 tankı ile Krauss Maffei tarafından üretilen Leopard-2 STRY 122 tankının sergilenecek olması. Bu tankların fiyatının 40 milyon dolardan başlayıp 70 milyon dolara kadar yükseldiği belirtiliyor.

Bu yılki bir başka sürpriz ise, açılan ihalede 6 firmanın belirlendiği listeye giren İngiliz Challenger firmasının Vickers tankını fuara getirmekten son anda vazgeçmesi oldu. Bu durum savunma sanayii çevrelerinde, İngiltere'nin listeye girmesine rağmen ihaleden umutlu olmadığı şeklinde yorumlandı.

IDEF-Türkiye 99 fuarında Alman Giat Industries, iddialı olduğu Leclerc, Ukrayna de T-84 tankını sergileyecek.

28 Eylül-1 Ekim tarihlerinde Türk Hava Kurumu Etimesgut Türkkuşu Tesisleri'nde düzenlenecek fuar 25 bin metrekare açık, 12 bin metrekare kapalı alanda yeralacak. Fuara katılımda İsrail başı çekerken, Fransa, İspanya ve Almanya fuara katılacak firmaların neredeyse yüzde 40'ını oluşturuyor. Aselsan, Nurol, TAİ, FNSS, Otokar ve Makina Kimya Endüstrisi (MKE) gibi kuruluşların da aralarında bulunduğu 100 Türk firması IDEF'99 Fuarı'na katılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!