FT: Türkiye fırsatlar ülkesi

Güncelleme Tarihi:

FT: Türkiye fırsatlar ülkesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dünya iş çevrelerinin saygın gazetesi Financial Times (FT), Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen ‘fırsatlar ülkesi’ olmaya devam ettiğini belirtti. Gazete, haberinde, Türkiye'de yerleşik yabancı sermayeli şirketlerin zarara uğramalarına rağmen bu pazardan çekilmeyi düşünmediklerini, turizmde önemli gelişme sağlanacağını, otomotiv şirketlerinin krizden kárlı çıkacağını ve ABD finans devlerinden CitiGroup'un Türkiye'de banka almak için görüşmeler yaptığını duyurdu.

Financial Times'ın, ‘‘Türkiye, Lira krizini geleneksel rakiplerini cezbetmek için kullanıyor’’ başlığıyla verdiği haberde, Citigroup'un Türk bankalarını satın almak için harekete geçtiği kaydedildi.

Son krizlerle Türkiye'de zarara giren yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'yi terketmeyi düşünmediği belirtilen haberde, ihracata yönelik üretim yapan otomotiv şirketlerinin mevcut durumdan kárlı çıkacağı ifade edildi. Haberde devalüasyondan kárlı çıkacak sektörler arasında Turizm ve otomotiv gösterildi.

Haberde, Türk turizm şirketlerinin Yunan gazetelerine tam sayfa ilan vererek Yunanlıları Türkiye'ye davet ettiği, Türklerin Şubat ayında yaşanan yüzde 40 oranındaki devalüasyonun avantajlarından yararlanarak ülkeye gelen turist sayısını arttırmayı hedefledikleri belirtildi. Türkiye'nin bu yıl yapacağı atakla turist sayısını 12 milyona çıkartarak Yunanistan'ı geçeceği ifade edildi. Haberde, Türkiye'de yaşanan finansal krizden yararlanan alanlardan birisinin turizm olduğu ve yaşanan kur belirsizliğinin Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketleri etkilediği kaydedildi.

Financial Times'ın haberinde, Türkiye'de yaşanan finansal krizden etkilenen yabancı sermayeli şirketler arasında, Procter& Gamble (PG), Marshal, Electrolux, Fiat, Ford, Renault ve Motorola gösterildi.

Krizden etkilenen 2 şirket olan P&G ve Marshal'in yetkilileri ile yapılan ropörtajlara yer verilen haberde, P&G'nin Türkiye'de varlıkları açısından zarara uğradığı Marshal'ın satışlarının yüzde 11 civarında düştüğü için önemli kayıplara uğradığı ifade edildi.

Makalede, her 2 firmanın da Türkiye'deki yatırımlarından memnun olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!