FT: IMF tatmin oluncaya kadar kredi vermemeli

Güncelleme Tarihi:

FT: IMF tatmin oluncaya kadar kredi vermemeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiliz Financial Times gazetesi dün yayınladığı yorum haberde IMF'nin toplantıyı erteleme kararının doğru olduğunu belirterek, ‘‘IMF, yeni kredi dilimi tatmin oluncaya kadar serbest bırakmamalıdır’’ görüşünü savundu.

Financial Times gazetesi, Türkiye ile IMF arasında yaşanan son gelişmeleri ‘‘Türkiye'nin seçimi’’ başlığıyla değerlendirerek, ‘‘Hiç kimse, Türk hükümetini istemediğini yapmaya zorlayamaz. Ancak aynı şekilde Hükümette anlaşmanın şartlarına ve ruhuna uymazsa desteğin sürmesini bekleyemez’’ yorumunu yaptı. Türk hükümetinin ekonomiyi kurtarmak için birçok açıdan çok iyi işler yaptığı ifade edilen yorumda Kemal Derviş ‘‘fevkalade bir bakan’’ olarak nitelendirildi.

Buna karşın, çok yüksek faiz oranlarını hükümetin inandırıcılığının ne kadar azaldığının bir göstergesi olarak yorumlayan gazete, başta iktidar ortağı MHP olmak üzere, programı destek vermeleri gereken siyasilerin programa karşı bir direniş gösterdiklerini belirtti. IMF'nin profesyonel bir yönetim istememesine karşın, Türk Telekom Yönetim Kurulu'na yapılan atamaların MHP'nin siyasi atamaları olduğu savunulan yorumda, bunun hükümetin tutumu konusunda piyasalara yanlış sinyal gönderdiğini öne sürüldü. Yorumda, eğer IMF'nin krediyi şartların yerine getirilmeden vermesi halinde, programın kredibilitesini kaybedebileceği ve Türkiye'nin ihtiyacı olan güveni sağlayamadığı için gelirinin düşeceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!