Friedman'dan ‘İki Mutlu İnsan’

Güncelleme Tarihi:

Friedmandan ‘İki Mutlu İnsan’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin dahi ekonomisti Milton Friedman, şu günlerde eşi Rose ile birlikte emekliliğin tadını çıkarıyor. Chicago Üniversitesi'nden ayrıldıktan sonra, Kaliforniya'nın kuzeyindeki yeşillikler içindeki evine çekilen Friedman çifti, bu arada boş durmayıp, birlikte bir de kitap yazdılar.

Milton Friedman ve kendisi gibi bir ekonomist olan eşi Rose'un birlikte kaleme aldıkları ‘‘Two Lucky People’’ (İki şanslı insan) adlı kitap bir biyografi. Kitapta, Friedman'ın yaşamı ve düşünceleri yer alıyor. Newsweek dergisinin haberine göre, Friedman kitabında kariyerinden söz ederken, ekonomi alanındaki fikirlerini ve bu fikirlerinin kaynağını da anlatıyor. Ünlü ekonomistin ilginç bir yaşam öyküsü var.. Rusya'dan ABD'ye göçen ve New Jersey'e yerleşen fakir bir Yahudi ailesinin çocuğu olan Friedman'ın çocukluğu ve gençliği pek kolay geçmedi. Üniversite yıllarında sol görüşlü olduğunu itiraf eden Friedman, evde annesiyle babasının sık sık para yüzünden tartıştığına tanık olmuş.

Başarılı bir öğrenci olarak, burslu okuduğu üniversiteden büyük krizin yaşandığı 1932 yılında mezun olmuş. Friedman'ın 1940'ların başında, tamamen farklı bir görüşle ortaya çıktığını belirten dergi, bu aşamanın nasıl yapıldığını izah etmediği için, kitaba eleştiri yöneltiyor. Dergide, ‘Enflasyon teorisini değiştiren, pazar ekonomisi fikrini geliştiren ve devletçi ekonomik politikalardan vaz geçilmesini savunarak Keynesçi tezleri çürüten Friedman'ın nasıl doğduğu merak ediliyor’ deniliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!