Fransız Peugeot: Türkiye otomotivde yarının pazarı

Güncelleme Tarihi:

Fransız Peugeot: Türkiye otomotivde yarının pazarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

KARSAN'ın Bursa'daki yeni otomobil fabrikasının açılışına katılan Fransız Automobiles Peugeot'nun Genel Müdürü Frederic Saint-Geours, ‘‘Türkiye'nin de aralarında bulunduğu stratejik ülkeler yarının pazarlarını temsil ediyor’’ dedi.

FRANSIZ otomobil devi Automobiles Peugeot'un Genel Müdürü Frederic Saint-Geours Türkiye'nin otomobil sektöründe stratejik bir ülke olduğu söyledi. Peugeot'un Batı Avrupa dışında bazı stratejik ülkelerde genişleme planları içinde Türkiye'nin de bulunduğunu söyleyen Geours, ‘‘Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bu stratejik ülkeler yarının pazarlarını temsil ediyor’’ dedi.

Karsan Otomotiv Sanayii'nin Bursa'daki yeni fabrikası, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı bir törenle hizmete girdi.

Saint-Geours, Peugeot firmasının temsilen Karsan'ın açılışında bulunmasının kendisi için büyük bir ayrıcalık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Bu açılış Peugeot ile Karsan arasında uzun zamandır süregelen işbirliğinin yeni bir aşamasını oluşturuyor. 1980 yılında başlayan bu işbirliği ziyadesiyle verimli oldu. O tarihten bu yana 70 binden fazla Peugeot aracı Karsan tarafından imal edildi. Karsan'ın ürettiği araçlar Peugeot'nun dünya çapındaki organizasyonu sayesinde ihraç edildikleri başka pazarlarda da dolaşıyor. Tasarımına şirketimizin de katkıda bulunduğu bu sınai kuruluş son derece modern bir donanıma sahiptir. İşte bu sayede burada imal edilecek araçlar, kalite bakımından bütün uluslararası standartların gereklerine cevap verecek.’’

Peugeot ile Karsan'ın oluşturduğu işbirliği çerçevesinde Türkiye'deki faaliyetlerini ticari araç üretiminde geliştireceğini söyleyen Saint-Geours, Peugeot'nun bu alanda Avrupa lideri olduğunu hatırlattı.

Koç Topluluğu'ndan emekli olduktan sonra çoğunluk hisselerini alarak Karsan Otomotiv'i yeniden yapılandıran İnan Kıraç Türkiye'nin geleceğinin otomotiv sektöründe olduğunu söyledi. Kıraç, ‘‘Geleceği olan bu sektörü, altın yumurtlayan bu tavuğu yaşatmamız gerekli. Otomobildeki aşırı vergi yükü otomotiv sanayiini ve yan sanayiciyi ortada bırakmıştır. İleri teknolojinin Türkiye'ye otomobil sanayi ile geldiği unutulmalaldır’’ dedi.

ORTADİREK KAYBOLDU

Türkiye'de ortadireğin kaybolduğunu söyleyen Kıraç, 1966 yılında emekli bir öğretmenin o günkü imkanlarıyla otomobil satın alabildiğini ancak bugün bunun imkansız hale geldiğini söyledi. Türk Otomotiv sanayiinin Avrupa'nın önemli bir ihracat merkezi olmaya aday olduğunu belirten Kıraç şunları söyledi:

‘‘1960'lı yılarda temeli atılan Gümrük Birliği'ne girildikten sonra ‘yaşamaz' denilen Türk otomotiv sanayii işçilik kalitesi Avrupa'ya yakınlığı, gelişmiş bir yan sanayii ile Avrupa'nın seçtiği en önemli üretim ve ihracat merkezi haline gelmiştir. Şartların çok zor olduğu 99 yılında bile sektör 2.2 milyar dolar ihracatla neler yapabileceğini gösterdi.’’

Kıraç, Peogeut ile resmen ortak

BURSA’da Akçalar Sanayi Bölgesi'nde kurulan Karsan Otomotiv Sanayi'nin 60 bin metrekarelik kapalı alanı bulunuyor. 70 milyon dolarlık yatırım bütçesi olan fabrikanın üretim kapasitesi 25 bin adet. Karsan, Peugeot J9, Peugeot Partner'ın yanı sıra Peugeot Boxer ve Fiat Ducato modellerini de üretecek. Automobiles Peugeot ve İnan Kıraç'ın sahibi olduğu Kıraça A.Ş.'nin ortaklığı ile Peugeot Otomotiv Pazarlama (POP) kuruldu. İnan Kıraç, bu ortaklıkta yüzde 40 hisseye sahip. POP, Peugeot markalı otomobil ve ticari vasıtaların Türkiye çapındaki pazarlamasını gerçekleştirecek.

Demirel: Kıraç örnek insan

KARSAN Otomotiv Sanayi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1960'lı yılarda toplu iğneyi bile yurtdışından alan Türkiye'nin bugün sanayi malı ihraç eden ülke haline geldiğini söyledi. İnan Kıraç'ın örnek bir davranışla birikimlerini Türkiye'ye aktarmaya devam ettiğini belirten Demirel, şöyle devam etti: ‘‘1960'lı yıllarda iddiamız Türkiye'yi herşeyi yapar hale getirmekti. Bugün Türkiye, denizaltından uçağa, kamyondan traktöre kadar üretim yapan bir ülke oldu. Türkiye'yi bulunduğu bölgede dünya devleti yapan bu başarıdır. Bu başarıda sanayileşmenin rolü büyüktür.’’

Demirel, 60'lı yılarda Bursa'nın sadece bıçak ve yaylı araba üreten bir sanayiye sahip olduğunu belirterek bugün Bursa'da birkaç otomobil fabrikası bulunduğunu hatırlattı. Günümüzde Bursa'nın kalkınmada ölçü alınan bir şehir haline geldiğini kaydeden Demirel, Bursa'daki otomotiv, tekstil fabrikalarının 4.5-5 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Demirel, yeni binyılın Türkiye'ye yeni fırsatlarla geldiğini, bunun gerçekleşebilmesi için rekabetin gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!