Fransız kalmadılar

Güncelleme Tarihi:

Fransız kalmadılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 01:14

Füze ihalesinde Çin’e karşı yeni teklif verecekler.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesinde Fransa’dan sürpriz bir hamle geldi. Türkiye’nin ihalesine 2.sıradan giren Avrupa ortaklığından Fransız MDBA firması CEO’su Antoine Bouiver füze ihalesini istediklerini ve Türkiye’de kurulacak füze savunma sistemi için ortak üretim düşündüklerini söyledi. Bouiver, “Bu proje Avrupa için çok önemli. Radardan, iletişim araçlarına kadar füze savunma sisteminin Türkiye’yle ortak üretimi için yeni bir program belirledik” dedi. Bouiver, Türkiye-Fransa Sanayi Günü’nde bir grup savunma muhabirine açıklamada bulunarak ihalesinde fiyat indirimine gidileceğinin sinyallerini de verdi.

SÜRE UZATILMIŞTI

Türkiye, uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde yeni teklifler için süreyi 31 Nisan’a kadar uzatmıştı. Füze ihalesinde Çin ile “sözleşme görüşmelerine başlama” kararı alan Türkiye, 31 Ocak’a kadar beklediği yeni teklif verme süresini 3 ay daha uzattı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, füze ihalesinde ABD’li Patriot ve Avrupalı Euro-sam SAMP/T füzeleri için görüşmeleri sürdürecek. Çin ile füze görüşmelerini bitirmek için ABD ve Avrupa’dan daha tatmin edici teklifler bekleniyor. Çin firmasının 3.4 milyarlık teklif verdiği ihalede, ABD’li Patriot ve Fransa-İtalya ortaklığı Euro-Sam füzeleri için 4 milyar doların altına inmemiş ve ortak üretim ve teknoloji transferine de yanaşmamıştı. Bu sefer ABD’nin de Patriotlar için Çin’in verdiği fiyatın daha da aşağısında bir teklif vermesi bekleniyor.
İkincil halka arzına aracılık etmesi için teklif götürdüğü Merrill Lynch’ten Aselsan’a şok bir yanıt gelmişti. Teklifi bir mektupla reddeden kuruluş, gerekçe olarak Türkiye’nin kara listedeki bir Çin firmasını seçmesini gösterdi. Merrill Lynch, “Bu firma ile ortak iş olasılığınız var, biz yokuz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!