Fransa'nın bütçe açığı beklentilerin altında

Güncelleme Tarihi:

Fransanın bütçe açığı beklentilerin altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 16:15

Fransa'nın geçen yılki bütçe açığı, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 7,9'una ulaştı.

Fransa Bütçe Bakanı Eric Woerth, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, geçen yıl GSYH'nın yüzde 8,2'si oranında bir bütçe açığı beklendiğini hatırlatarak, bu oranın beklenenden daha düşük gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Woerth, geçen pazartesi yaptığı açıklamada, ülkenin geçen yılki bütçe açığının 138 milyar avroluk rekor seviyede beklendiğini belirtmişti. Fransız Bakan, bütçe açığının beklenenin altında 141 milyar avro olduğunu ifade ederek, 2010 yılı bütçe açığı tahminini ise yüzde 8,5'tan yüzde 8,2'ye çektiklerini bildirdi.
Woerth, mevcut büyümeyi sağlamlaştırmak istediklerini belirterek, ekonomide düzelmenin hükümetin hala önceliği olduğunu kaydetti.

Hükümetin bugün, bu yeni verilerle revize edilen 2010 yılı bütçesini Bakanlar Konseyine sunması bekleniyor. Diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi Fransa da, geçen yıl GSYH'sının yüzde 7,9'u kadar bütçe açığı vererek azami yüzde 3 bütçe açığına izin veren Maastricht kriterlerinin oldukça uzağında bulunuyor.

Brüksel ise hükümetleri, 2013 yılına kadar belirlenen düzeye dönmeleri konusunda uyarıyor. Fransız Hükümeti'nin ekonomide 2009 yılı için yüzde 2,5 oranında daralma tahminine karşın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Aralık ayında yaptığı açıklamada, bu tahmini yüzde 2 ila 2,1 aralığına çekmişti.  Fransa, 2010 yılı büyüme tahminlerini de revize ederek, yüzde 0,75'ten yüzde 1,4'e çıkarmıştı.Fr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!