Fransa: Türkiye’nin büyüme hedefleri kıskandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa: Türkiye’nin büyüme hedefleri kıskandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 00:00

İstanbul’da “Invest in France” ofisi açan Fransa’nın Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, “Türkiye’nin büyüme hedefleri birçok ülkeyi kıskandırıyor” mesajı verdi.

Haberin Devamı

TÜRK şirketlerin Fransa’daki KOBİ’leri satın alması veya ortaklık kurulması yoluyla üçüncü ülkelerde iş yapılmasını ve bu sayede ekonomisini daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı amaçlayan Fransa, Türkiye’den daha fazla yatırım çekmek için Türkiye’de “Invest in France” adlı yatırım ajansının bir ofisini açtı. Açılışla birlikte Türk-Fransız Ticaret Forumu da gerçekleştirilirken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Euro Bölgesi’ndeki ekonomik gelişmeler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nu acil toplantıya çağırması nedeniyle etkinliğe katılamayan Fransız Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, gönderdiği video mesajda Türkiye ile işbirliğini daha da artırmak istedikleri mesajını verdi.
Ticaretimiz daha iyi
Fransa’nın da Almanya’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük müşterisi olduğunu ifade eden Lagarde, “Türk şirketlerini Fransa’da daha çok görmek istiyoruz. Bunun için de Fransa’daki yatırım fırsatlarını tanıtmak amacıyla Invest in France’ın ofisini İstanbul’a açtık. Aynı şekilde bu sayede Türkiye’deki yatırım fırsatlarını da Fransız yatırımcılara tanıtarak Türkiye’ye de daha fazla Fransız yatırımı çekilmesini umut ediyoruz” dedi. Fransız şirketlerin bugün Türkiye’deki sayısının 1985’te 15 iken bugün 300’ün üzerinde olduğunu ve bu firmaların 70 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Lagarde, “2009 yılında Türkiye ile ticaretimiz yüzde 10 geriledi. Ama diğer ülkelerle ticaretimiz yüzde 20 düştü. Göreceli olarak Türkiye ile ticari ilişkimiz daha iyi durumdaydı” diye konuştu.
Üçüncü ülkelere birlikte
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Kore’deki G-20 toplantısındaki sunumuna da atıfta bulunan Lagarde, Türkiye’nin büyüme hedeflerinin birçok ülkeyi kıskandırdığını ifade ederek, bu konuda Türk hükümetine başarı diledi. Lagarde, “Daha ileriye birlikte gidebiliriz” dedi.  Lagarde ayrıca Türk ve Fransız şirketlerinin üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabileceğini ve halihazırda bunun güzel örnekleri bulunduğunu ifade etti.   Lagarde, Fransa’nın 2011 yılında G-20 başkanlığını üstleneceği hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye ile Fransa arasındaki derin ilişkiler, Fransa’daki Türkiye mevsimi ile kültürel ve sosyal değişimlerde de kendini gösterdi. Ekonomik alanda ciddi yatırım ve yüksek ticaret hacmimiz var” dedi.

Haberin Devamı

Çolakoğlu: Daha fazla yer alalım

Haberin Devamı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk Fransız İş Konseyi Başkanı Hasan Çolakoğlu, “İhracatının üçte ikisine yakınını, dünyanın kalite ve maliyet anlamında en rekabetçi piyasalarından olan AB ve  ABD’ye yapan bir ülke olarak yaklaşık 400 milyar Euro ithalat yapan Fransa pazarında daha fazla yer almak istiyoruz” dedi. Çolakoğlu, Türk Fransız İş Konseyi ile Fransa Dış Ticareti Geliştirme  Ajansı (UBIFRANCE) işbirliğinde gerçekleştirilen “Türk-Fransız Ticaret Forumu”nda yaptığı konuşmada, Fransa’nın, Türkiye’de 5 milyar dolar ile 3. büyük yatırımcı ülke konumunda olduğunu bildirdi. Çolakoğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız firmaların sayısının 800’e  ulaştığını belirtti.

Haberin Devamı

Korkmaz: Yatırımın yüzde 60’ı AB’den

TÜRKİYE Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türk ekonomisinin sağlığının son derece iyi olduğunu belirterek, uluslararası örgütlerin Türkiye için güçlü büyüme öngördüklerini hatırlattı. Korkmaz, Türkiye’nin yabancı yatırım çekme konusunda son yıllarda gösterdiği başarıya da değinerek, yatırımların yüzde 60’ının AB ülkelerinden geldiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!