Fransa, Güney Kıbrıs'ı ‘kara liste’ye aldı

Güncelleme Tarihi:

Fransa, Güney Kıbrısı ‘kara liste’ye aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransız Maliye Bakanlığı dünyada kara para aklama cenneti olarak bilinen 35 ülkenin adlarının bulunduğu bir kara liste hazırladı. Listede Kıbrıs Rum Kesimi, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg ve çok sayıda İngiliz sömürgesi ada da bulunuyor.

Fransız Maliye Bakanlığı, ‘‘vergi cenneti’’ olarak bilinen ve kaynağı belirsiz fonların aklanmasına göz yuman ülkelerle ilgili bir ‘‘kara liste’’ yayınladı. Kara liste'de en çok göze çarpan ülkeler Kıbrıs Rum Kesimi, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, Malta ve Hong-Kong oldu. Kıbrıs Rum Kesimi'nin dünyadaki kara para aklama merkezlerinden biri haline geldiğine ilişkin Avurpa konseyi de gectiğimiz aylarda bir rapor yayınlamış ve Rum yönetimine bu konuda önlem alması yönünde uyarıda bulunmuştu. Kıbrıs Rum Kesimi özellikle Rus mafyasının para aklamak için kullandığı ‘‘üs’’lerden biri olarak biliniyor.

Fransa Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn tarafından açıklanan listenin Fransız parlamentosunun mali işler komisyonunca hazırlandığı belirtildi. Strauss-Kahn, dünya ekonomisinde dengesizliğe yol açan kara paranın aklanmasına göz yuman ve böylelikle uluslararası kuralları çiğneyen ülkelerle yapılan para alışverişinin yasaklanmasını istedi. Strauss-Kahn, G7 ülkelerine de çağrıda bulunarak kara para aklanmasına izin veren ülkelere karşı ortak mücadele kararı alınmasını istedi. Fransız bakan, OECD'nin gelecek haftalarda kara para aklayan ülkelere ilişkin ayrıntılı bir liste yayınlayacağını da duyurdu. Strauss-Kahn'ın özellikle Hollanda, İrlanda ve Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerini parmakla göstermesinin AB içinde yoğun tartışmalara sebep olacağı belirtildi. Fransız Maliye Bakanlığı'nın ‘‘kara liste’’sinde yer alan ülkeler şöyle: Andora, Anguilla & Barbuda, Hollanda Antilleri, Bahama adaları, Bahreyn, Barbade, Bermuda, Kayman Adaları, Kıbrıs Rum Kesimi, Kosta Rika, Gibraltar, Granada, Guernesey, Hong-Kong, İrlanda, Man Adası, Cook Adası, Virgin Adaları, Jersey, Liberya, Liştenştayn, Lüksemburg, Malta, Monaco, Montserrat, Nauru, Panama, Hollanda, Saint-Kitts-Nevis, Saint-Vincent & Grenadine, Sark, İsviçre, Turk & Caicos, Vanuatu.

KKTC'de kara parayla mücadele başlıyor

KKTC Hükümeti, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın telkinleri üzerine kara parayla mücadele için kolları sıvayarak yasa tasarısı hazırladı. Meclis alt komitesinin gündemine alınan ve önümüzdeki aylarda yasalaşması beklenen tasarı kara para aklayanlar için 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Tasarıya göre 20 bin doları aşan nakit transferleri kara para şüphesiyle incelemeye alınacak.

KKTC'de yayımlanan Kıbrıs Gazetesi'nin haberine göre, 23 maddelik tasarı, kara parayla mücadele için bir denetim kurulu oluşturulmasını içeriyor. Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Para ve Kambiyo Dairesi ve Polis Genel Müdürlüğü temsilcilerin oluşcak kurul, para hareketleri ile ilgili raporları inceleyecek ve bulgularını yargı organlarına aktaracak.

Tasarı uyarınca kişi veya kurumlar 20 bin dolarlık nakdi para limitini aşan işlemlerin karşılığını nakit olarak yaparsa işlemlerin kimin hesabına yapıldığını Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi'ne bildirecek.

Bankalar, şüphelendikleri işlemlerde, bir işlem amacıyla kendilerine müracaat eden kişilerin kimlik tespitini yapmak ve anında söz konusu daireye bildirimde bulunmak zorunda olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!