Formula 1 pistine tek teklif Can’dan... İstanbul Park’ın 30 yıllık işletmesi için tek firma teklif verdi

Güncelleme Tarihi:

Formula 1 pistine tek teklif Can’dan... İstanbul Park’ın 30 yıllık işletmesi için tek firma teklif verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2024 07:00

Formula 1 pistinin yeni  ihalesine tek teklif Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş.’den geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleye teklif veren şirket, sözleşmenin imzalanması halinde 30 yıl boyunca pistin bulunduğu İstanbul Park arazisinin işletmesini üstlenecek. İhale şartnamesi gereği Can’ın sözleşme imzalandıktan sonra bir ay içerisinde Formula 1 yarışlarını Türkiye’ye getirmesi gerekiyor. Aksi halde yıllık 8-9 milyon Euro kadar ceza ödeyebilir.

Haberin Devamı

Formula 1 yarışlarının düzenlendiği Tuzla’daki İstanbul Park arazisinin ihalesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teklif verme süresi dün doldu. Pistin mevcut işletmecisi Intercity’nin teklif vermediği ihaleye tek katılan Can Holding iştiraki Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. oldu. İmzalar atılırsa Bilgi Üniversitesi ve Doğa Koleji’nin yanı sıra enerji ve petrol gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Can Holding, Formula 1 Pisti’nin 30 yıl süreyle yeni işletmecisi olmaya hak kazanacak. Bu arada ihaleye teklif veren Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. ortakları arasında  Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander de bulunuyor.

F1 YOKSA TAZMİNAT VAR

Formula 1 pistinin yer aldığı arazinin sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü, 20 yıllık işletme döneminin bitmesinin ardından pist için ihale şartlarını açıklamış ve üstlenici firmanın sözleşme imzalandıktan sonra bir ay içerisinde Formula 1’in İstanbul Park’ta yapılmasını garanti etmesini şart koşmuştu. Ayrıca yüklenici firmanın 2026 dahil bu yıldan sonra yarışların yapılamadığı her sene için o yıla ait Formula 1 anlaşma bedelinin yüzde 25’i kadar bedeli yıllık olarak idareye tazminat ödenmesi gerektiği de vurgulanmıştı.

Haberin Devamı

Şartnamede ayrıca, üstlenici firmanın İstanbul Park alanında Formula 1 pistine ilaveten alışveriş merkezi, macerapark (go kart, lunapark, tırmanma parkuru, gezi treni vb.) otomobil müzesi ve eğlence merkezi yaptırması şartları da yer alıyordu.

Formula 1 pistine tek teklif Can’dan... İstanbul Park’ın 30 yıllık işletmesi için tek firma teklif verdi

NE KADAR KİRA ÖDEYECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’nce İstanbul Park arazisi 30 yıllığına 117.8 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkarılmıştı. İhaleye şartnamesine göre Can Bilim Eğitim Kurumları’nın, arazinin sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ilk yıl inşaat süresi nedeniyle aylık kira olarak 272 bin dolar ödemesi bekleniyor. Sonraki yıllarda kirada yüzde 1.5’lik artış; 5’inci yıldan itibaren de aylık kiranın 572 bin dolar olarak devam etmesi ve her yıl yüzde 1.5’lik artış yapılması şartnamede yer alan ödeme koşulları arasında yer alıyor. Yine her yıl cironun yüzde 20’si kira bedelinin üzerindeyse aradaki farkın aynı ay kira olarak alınması da dikkat çeken diğer bir şart olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

INTERCITY İHALEYE GİRMEDİ

PİSTİN mevcut işletmecisi Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’ın ihale öncesinde kararlı şekilde “İhaleye giriyoruz” açıklamasından sonra ihale günü “Katılmıyoruz” demesi ise dikkatleri çekti. Vural Ak şartname açıklandıktan hemen sonra 14 Şubat’ta Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “11 yıldır gözümüz gibi baktığımız ve tüm dünyada yaptığımız işlerle öne çıkardığımız Intercity İstanbul Park tesisini 30 yıl daha işletmeye talibiz” demişti. En son 29 Mart’ta Ekonomi Gazetesi’ne konuşan Vural Ak, “Teminat mektubumuzu verdik, hazırız, ihaleye giriyoruz” demişti. Ancak Vural Ak dün teklif süresinin dolmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, ‘adrese teslim’ iddiasının çok güçlü olduğunu öne sürdü ve ihalaye katılmadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

FORMULA 1 CEO’SU BAYRAMDAN SONRA TÜRKİYE’YE GELİYOR

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali’nin Ramazan Bayramı’ndan sonra Türkiye’ye gelmesi ve ihaleyi kazanan şirketle 2026 yılında takvime İstanbul Park’ın eklenmesi için masaya oturması bekleniyor. Süreç kapsamında, eğer F1 yönetimiyle anlaşılırsa imzalar için en önemli aşamalardan birinin F1 pistinin bir an evvel tahliye edilmesi olduğu da söyleniyor. Yarışı takvime almanın yıllık maliyeti ülkeden ülkeye değişirken Türkiye için istenen tutarın 35 milyon Euro civarında olacağı tahmin ediliyor. Eğer işletmeci firma yarışları Türkiye’ye getiremezse bu bedelin yüzde 25’ini, yani yaklaşık 8-9 milyon Euro’yu her yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne vermek zorunda.

Haberin Devamı

Formula 1 pistine tek teklif Can’dan... İstanbul Park’ın 30 yıllık işletmesi için tek firma teklif verdi

BAKMADAN GEÇME!