Foreks işlemlerine yasak geldi, TMSF’nin elindeki Med Menkul kıymete bindi

Güncelleme Tarihi:

Foreks işlemlerine yasak geldi, TMSF’nin elindeki Med Menkul kıymete bindi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 00:00

SPK’nın lisansı bulunmayana foreks işlemi yasağı getirmesi, TMSF’nin işine yaradı. Yıllardır TMSF’nin elinde atıl duran Med Menkul, elindeki foreks lisansıyla kıymete bindi. Med Menkul’e ilgi artınca TMSF de, satışı ihale yoluyla yapmaya karar verdi.

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) foreks işlemler konusunda getirdiği yasak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na yaradı. Balkaner Grubu’ndan TMSF’ye kalan ve atıl duran Med Menkul Değerler, SPK’nın yasağından sonra kıymete bindi. SPK’nın yetkisiz oldukları için foreks işlemi yapmasına izin vermediği pek çok şirket Med Menkul’u almak için sıraya girdi. En değerli varlığı elindeki foreks lisansı olan şirket, TMSF için yeni gelir kapısı olacak.
SPK’dan suç duyurusu
Türkiye’de daha çok döviz işlemlerinde uygulanan ve fiziki olmayan bir alım satım yöntemi olan foreks’i, bir süredir gözlem altında tutan SPK, ağustos ayında yaptığı uyarıları dinlemeyen şirketler için ekimde harekete geçmişti. Ağustostan itibaren foreks piyasalarında işlem yapma iznini sadece yetkili aracı kurumlara veren SPK, bu ayın başında da bu işlemlere izinsiz devam eden şirket, kurum, kuruluş ve internet siteleri hakkında başlattığı incelemeyi sonuçlandırıp, 32 internet sitesinin içerik sağlayıcıları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Foreksçiler TMSF’ye başvurdu
SPK’nın bu girişiminin ardından, yaptıkları foreks işlemlerine yasal zeminde devam etmek isteyen pek çok şirket TMSF’ye başvurdu. Bu başvurulan nedeni ise Med Menkul Değerler oldu. Yurtbank davasından dolayı 2005’te Balkaner Grubu’ndan TMSF’ye geçen, ancak atıl duran Med’in bir anda ilgi görmesinin nedeni ise sahip olduğu izin belgesi oldu.
Milyon dolardan söz ediliyor
Alacaklarını paraya çevirebilmek için her türlü girişimde bulunan TMSF de, MED’e gösterilen ilgiyi değerlendirmeye karar verdi. TMSF, bu şirket için ihale açmaya karar verdi. 2001 yılından bu yana faaliyet göstermeyen ve düne kadar kenarda kalmış bir isimden ibaret olan Med Menkul’ün değeri artık milyon dolarla ifade ediliyor.

Foreks nedir

Haberin Devamı

İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük piyasası olduğu söylenen foreks, İngilizce döviz ticareti anlamına gelen ‘foreign exchange’ kelimelerinden geliyor.
Forekste yaygın olarak döviz işlemleri yapılsa da emtia, hisse senedi, uluslararası borsa endeksleri fiyatları üzerinden, fiziki olmayan bir alım satım yapılıyor.
Örneğin, dolar fiyatının yükseleceğini düşünen bir yatırımcı, parasını buraya yatırarak alış işlemi açıyor. Yeterince yükseldiğini görünce de satış yapıyor, aradaki fark da kârı oluyor.
Yatırımcısına 5 gün 24 saat, dünyanın her hangi bir yerinden internet bağlantısıyla işlem imkanı sağlayan foreks, herkesin işlem yapabileceği bir piyasa gibi görünüyor.
Ancak foreksin ‘yüksek riskli’ piyasa olarak kabul edildiğini de söylemek gerek. Öncelikle alım satım yaptığınız piyasa konusunda çok bilgili olmanız gerekiyor.
SPK Başkanı Vedat Akgiray, foreks’in risklerini anlatırken yatırımcının yatırımlarının tümünü kaybetme olasılığına dikkat çekiyor.
Akgiray’ın uyarı yaptığı bir diğer nokta ise, yetkisiz, denetim ve gözetime tabi olmayan kurumların kâr etse bile yatırımcıya çeşitli gerekçelerle parasını ödemeyebileceği.

Haberin Devamı

TMSF, Denizli AVM’yi 40 milyon dolara satışa çıkardı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’den devraldığı Denizli Alışveriş Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü satışa çıkardı. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, Denizli’de 224 bin 512 metrekare, 19 adet işyeri ve arsası vasıflı gayrimenkulü ve demirbaşı tüm mal, hak ve varlıklardan oluşan Denizli Alışveriş Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün muhammen bedeli 40 milyon dolar olarak belirlendi. Denizli AVM, daha önce temmuz ayında 50 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılmıştı. Tekrarlanan ihaleye katılabilmek için 4 milyon dolarlık teslimat yatırılması, şartnamelerin 1 Aralık akşamına kadar teslim edilmesi gerekiyor. İhale ise 2 Aralık’ta yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!