Ford'la Koç'un 70'nci yıl kucaklaşması

Güncelleme Tarihi:

Fordla Koçun 70nci yıl kucaklaşması
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ford Motor Co'nun Başkanı Alex Trotman, Ford-Koç işbirliğinin 70'inci yılı nedeniyle Türkiye'ye geldi. Trotman, bugün Ankara'da Başbakan Mesut Yılmaz'la görüşecek. Koç Grubu, Trotman'la birlikte Ford'un yeni fabrika yerini de açıklayacak.

Dünya otomotiv devlerinden Ford Motor Co.'nun Başkanı Alex Trotman Ford-Koç işbirliğinin 70'inci yılı kutlamaları nedeniyle dün İstanbul'a geldi. Toplam 371 bin kişinin çalıştığı ve 30 ülkede faaliyet gösteren Ford Motor'un Başkanı Trotman, ilk olarak İstanbul'da Ford Otosan tesislerini ziyaret etti ve yeni yatırımları görüşmek üzere yönetim kurulu toplantısına katıldı. Trotman bugün de, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç ile birlikte Ankara'da Başbakan Mesut Yılmaz ile görüşecek.

Trotman bu akşam Ford-Koç işbirliğinin 70. yılı nedeniyle Çırağan Palace'ta düzenlenecek kutlamalara da katılacak. Yılmaz ise, bir televizyon kanalındaki canlı yayın programı nedeniyle kutlamalara katılamayacak.

FABRİKA İÇİN İLK ADIM

20 yılı aşkın süredir Ford Motor'un Türkiye'ye en tepe yönetecisinin gelmediğine dikkat çeken otomotiv çevrelerinde, 64 yaşındaki Trotman'ın bu ziyareti, Ford'un Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olarak yorumlanıyor. Ford Otosan'ın 250 milyon dolarlık

yeni fabrika yatırımının yeri ve ayrıntılarının ise bu akşam ya da yarın sabah Trotman'ın katılacağı toplantılarda açıklanması bekleniyor. Ford yetkilileri, fabrikanın yeri konusunda daha önce Hükümet'le yaptıkları görüşmeler sırasında 250 milyon dolarlık yatırım yapacaklarının altını çizmiş ve 100 milyon dolarlık ihracat garantisi vermişlerdi. Başbakan Mesut Yılmaz'dan da bu konuda yardım isteyen Ford-Otosan yetkililerinin bu isteğinin bugün gerçekleşmesi bekleniyor.

İHRACAT AĞIRLIKLI

Koç Holding ile Ford Motor Co.'nun Otosan'daki hisselerinin eşitlenmesiyle birlikte yapılan yeni organizasyona göre; Ford Otosan'ın üreteceği Ford markalı otoombiller, ticari araçlar ve yedek parçalar Ford Motor Company tarafından dünya pazarlarına ihrac edilecek. Arazisi aranan yeni kurulacak fabrika ise daha çok ihracata dönük üretim yapacak.

Ford Otosan'ın gelecekte bir dizayn merkezi olacağı ve Ford Otosan'ın, Ford'un yalnız bir üretim merkezi değil, aynı zamanda, dünyanın en güçlü dizayn merkezi haline getirileceği hem Ford hem de Koç Holding yetkililerince her fırsatta açıklanıyor.

Kararlar hızlanacak

Koç Topluluğu'nda önceki gün açıklanan ‘‘Beş Temel Felsefe’’nin grupta kararların daha hızlı alınmasını sağlayacağı belirtildi.

Profesyonel yönetim ilkeleri devam edecek. Aile bireylerinin kararlara Yönetim Kurulu seviyesinde katılmaları esas olacak. Ancak, profesyonel görev verilenler, yetki ve sorumluluk içinde hareket edecek.

Ademi merkeziyet sistemi esas alınacak. Yetki ve sorumluluklar İş Birimi Başkanları'na bırakılacak.

Güçlü başkanlık, güçlü genel müdür ve hızlı karar alma sistemi desteklenecek.

Kararların sorumluluğu anonim hale getirilmeyecek.

Kalıplaşmış yönetim modelleri yerine Topluluğun yapısına, geleneklerine ve deneyimlerine uygun esnek modeller benimsenecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!