Ford'a ‘Savaşta Nazi esiri çalıştırdı’ suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Forda ‘Savaşta Nazi esiri çalıştırdı’ suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

New Jersey Federal Savcılığı, Ford Motor'un İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'da Naziler'e esir düşüp, toplama kampına gönderilenleri çalıştırdığını iddia etti. Savcılık, Ford'un bu esirlerin sırtından büyük kazançlar elde ettiğini savundu.

Otomotiv dünyası, sektörde dünyanın önde gelen firmalarından Ford Motor Company'ye dönük iddialarla sarsıldı. Ford Motor Company'nin, II. Dünya Savaşı sırasında Almanyadaki bir fabrikasında Nazilerin gönderdiği savaş esirleri ve toplama kamplarından gönderilen mahkumları işçi olarak çalıştırarak, büyük kazançlar elde ettiği iddia edildi. Sözkonusu iddiayı ortaya atan New Jersey Federal Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, Ford'un üst düzey yöneticilerinin bu olaydan haberdar olduğu öne sürüldü. Federal Savcılık , şirketin 1941 yılından başlayarak çalıştırmaya başladığı esir işçilerin sırtından kazandığı büyük paraları, bu işçilere veya onların ailelerine iade etmesini istedi. Mahkeme Savcılarından Melvyn Weiss, 1941 yılından başlayarak, Ford'un Almanya'daki fabrikasında Buchenwald'daki toplama kamplarından getirilen Yahudileri de, Köln'deki fabrikada çok kötü koşullarda çalıştırdığını öne sürdü.

Federal Savcılık'ın iddiasında ayrıca, Ford'un kurucusu Henry Ford ile Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler arasında ‘‘çok yakın bir dostluk olduğu, bu dostluğun Ford'un Almanya'da büyük yatırımlar yapmasında etkili olduğu’’ da belirtildi. İddialara göre, daha önce de Yahudi düşmanı olduğuna dair spekülasyonlar bulunan Ford'un her doğum gününde Adolf Hitler'e çok güzel hediyeler gönderdiği bildiriliyor. Ford tarafından oluşturulan Tarih Komisyonu'ndan iddialara karşılık yapılan açıklamada ise Ford'un, ABD'nin Aralık 1941'de II. Dünya Savaşı'na girmesinden sonra, Almanya'daki yatırımlarını durdurduğu açıklandı. Coloumbia Üniversitesi tarih proföserleri Allan Nevis ve Frank Hill, Almanya'nın, ABD'nin savaşa girmesinden sonra Amerikan şirketlerinin yatırımlarını engellediğini, bu yüzden de böyle bir olayın olmasının mükün olmadığını savundular.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!