Fonlar Türk Çadırı’na akın etti

Güncelleme Tarihi:

Fonlar Türk Çadırı’na akın etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2013 00:00

MIPIM’e bu yıl onur konuğu ülke sıfatıyla katılan Türkiye, yabancıların ilgi odağı oldu. Türk firmaları yabancı fonlarla görüşmeler yaparken, tümüyle satın alma ya da ortaklık teklifleri aldı. Yatırımcılar, 3. köprü ve yenişehir projeleri hakkında da bilgi almak istedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük gayrimenkul fuarı Mipim’e bu yıl Onur Ülkesi sıfatıyla katılan Türkiye, yabancıların ilgi odağı oldu. Türk firmaları yabancı fonlarla görüşmeler yaparken, bakanlar seviyesinde katılım Türkiye’nin tanıtımında önemli rol oynadı. Türk projelerine ilgi gösteren yabancılar, tümüyle satın alma ya da ortaklık teklifleri sundu. Fuarda yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi önemli düzeydeydi.

4 KAT ARTTI

28 şirketin stand açarak projelerini tanıttığı ve 500’ü şirket yöneticisi olmak üzere 670 kişinin Türkiye’den katıldığı fuarda, Türkler, Fransız ve İngiliz şirketlerinden sonraki en büyük katılımcı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın organizasyonuyla Türkiye’den katılım 4 kat arttı. Dünyadan 1850 şirketin bulunduğu fuar, 27 trilyon dolarlık pazarı buluşturuyor. Gövde gösteren Türk firmalarının hedefi ise Türkiye’nin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması ve yabancıya yılda 10 milyar dolarlık satış olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

FONLAR BİLGİLİ

Sektör temsilcileri, Mipim fuarında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin önemli düzeyde olduğunu belirterek, artık yatırımcıların Türkiye’yi tanıdığını ve gerçekleştirilen projelerden haberdar olduğunu söyledi. Yatırımcıların Türkiye’ye fırsatları için baktığını ancak bunun yeterli olmadığını ve kalıcı olmalarını istedikleri söyleyen yetkililer, “Yabancılar Türkiye’deki riski yanlış hesaplıyorlar. Şu anda bazı Avrupa şehirleri yavaş yavaş krizden çıkıyor ve oralarda da getiri yükseliyor. Ancak Türkiye de riskli bir ülke değil” dedi.

KÖPRÜ VE ŞEHİRLER

Avrupalı yatırım fonlarının artık Türkiye’deki yasaları bildiğini ve bu konular hakkında da sorular sorduğunu kaydeden yetkililer, “Yatırımcılar özellikle 3. köprü ve yenişehir projeleri hakkında bilgi almak istiyorlar. Bu projelere yatırım yapmak isteyen yatırımcıların tümünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönlendiriyoruz. Yatırımcılar bu projelerin şekillenmesini ve sistematiğinin kurulmasını bekliyor” diye konuştu.

Türkiye fark yarattı

/images/100/0x0/55ea879ef018fbb8f885f720

Haberin Devamı

MIPIM’in Türkiye temsilcili-ğini yapan Alkaş Fuarcılık’ın kurucusu Avi Alkaş, bu yıl Türkiye’nin yoğun katılımının olduğu fuarı  20 bin uluslararası katılımcının ziyaret ettiğini belirterek, “Bin metrekarelik alana kurulan Türk Çadırı’na Türkiye’den 24 firma katılırken, 650’nin üzerinde münferit Türk katılımcı fuarda yer aldı” dedi.

ÖN PLANA ÇIKTI

Mipim fuarına her yıl dünyanın dört bir yanından farklı gayrimenkul geliştiricileri, yatırımcılar ve mülk sahiplerinin katıldığını ve bu katılım sayesinde fuarın gayrimenkul pazarında dikkate değer bir etkinlik yarattığını ifade eden Alkaş, “Buna bağlı olarak ülkemizin ve Türkiye ekonomisinin artan gücü ve gayrimenkul sektöründe büyüyen varlığından ötürü, 12-15 Mart 2013’te Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan Mipim’de ‘Onur Ülkesi’ olarak yer aldı. Fuar öncesi ve süresince gerçekleşen tüm etkinliklerde de vurgulandığı üzere Türkiye hızla uluslararası platformda da ön plana çıkıyor.”

TEMSİL EDİLDİ

Haberin Devamı

Fuarda Onur Ülke sıfatıyla Türkiye’nin ele alınmasının hem ekonomik, hem turistik açıdan Türkiye’nin yurtdışı açılımında büyük rol oynadığını kaydeden Alkaş, “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımları ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın desteği ülkemizin temsil edilmesinde önemli bir katkı olmuştur” dedi.

DOĞRU ZAMANLAMA

Alkaş Fuarcılık Genel Müdürü Yonca Aközer de bu yıl Onur Ülkesi olmamız sebebiyle çekilen dikkatlerin artık süreklilik kazanacağını ifade ederek, “Mipim 2013 çok başarılı geçti. Önemli olan Mipim’deki diğer ülkelerin arasından fark edileceğimiz bir pozisyon ile yer almaktı ve bunu başardık. Türkiye Çadırı’nı kurmak, 600’u aşkın firma yetkilileri ile Türkiye temsiliyetini üstlenmek için doğru zamandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 yatırımcı heyeti gezdi

RUSYA, İtalya ve Fransa’nın devlet ve sektör yetkilileri ile belediye başkanlarının Türkiye Çadırı’nı ziyaret ettiğini kaydeden Yonca Aközer, “30 ayrı yabancı yatırımcı heyetinin yanı sıra Türkiye çadırını 2 bini aşkın kişi ziyaret etti. Türkiye Çadırı’nda 12 ayrı konuda düzenlenen seminerler ile yabancı yatırımcıların dikkati çekildi. Açılış kokteylinin sponsorluğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nef üstlenerek bu yıl Türkiye’nin sesinin yükselmesine katkı sağladılar. Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) yemeğinde Ali Babacan’ın konuşmasını Türkiye’ye yatırımı hedefleyen 100’ü yakın yabancı yatırımcı dinledi.”

Haberin Devamı

İstanbul maketi yapılacak

ÖNÜMÜZDEKİ yıl da Türkiye’nin yine çok ses getireceğini kaydeden Yonca Aközer, “Katılımın ve ilginin daha da artacağını düşünüyorum. Bu yıl 600 ‘ü aşkın katılımcının şimdiden 2014 MİPİM için hazırlıklara başlayacağını biliyoruz. 2014 yılında gayrimenkul firmalarının katılımı yanı sıra mimarlarımızın ve tasarım firmalarımızın katılımı artacaktır. 2013 yılında alınan ödülle mimarlarımızın sessini duyurduk. 2014’te Türk  mimarlarımızın daha da çok ses getireceğini öngörüyoruz. 2014 yılında  yapılması planlanan İstanbul maketinin çok ilgi çekeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!