Fiyatları yüzde 15 düşürdük

Güncelleme Tarihi:

Fiyatları yüzde 15 düşürdük
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:14

Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ilk kez gelen elektrikli Mini'nin testini yapmıştım...

Haberin Devamı

Yaklaşık 12 km'lik sahil yolu parkurunda yaptığım testin ayrıntılarını okudunuz. Okumadıysanız aşağıda bir kez daha bulabilirsiniz.

Elektrikli Mini ile ilk tecrübe

Testten sonra İstanbul Auto Show'daki Mini standında Mini Marka Müdürü Funda Ölçer ile buluştuk. Erkek egemen olarak bilinen otomotiv sektöründeki ender kadın yöneticilerden birisi. Ancak sektörde oldukça tecrübeli bir isim. Üniversiteyi 1996 yılında bitirdikten hemen sonra Borusan Otomotiv'e girmiş, çeşitli görevlerin ardından 2007 yılından itibaren de Mini'nin başına gelmiş.

KENDİSİ DAHA KULLANMADI

Bu arada kendisi Mini'nin başında ama daha elektrikli otomobili kullanmaya fırsatı olmamış. Bana, 'siz benden şanslısınız, Türkiye'de ilk siz kullandınız, ben daha koltuğuna oturamadım' diyor. Ama bu hafta içinde kendisi de deneyecekmiş.

Haberin Devamı

Funda Ölçer, elektrikli Mini'nin seri üretime geçeceğini, ancak tarihi bilmediğini söylüyor. Sadece bir tahmini var: "Bu araçlar üretilecek, orası kesin. Belki 2011 sonu belki 2012 diye düşünüyorum."

Peki Türkiye'ye ne zaman gelir?

Funda Hanım, aracın yurtdışı ile aynı anda Türkiye'ye gelebileceğini söylüyor. Buna örnek olarak da Countryman modelinin Avrupa ve Türkiye ile eşanlı olarak satışa çıkarılmasını gösteriyor.

Ancak burada başka ayrıntılar da var. Mesela vergi sistemi ve elektrikli otomobillerin altyapısı... Eğer bu konularda ilerleme sağlanırsa aynı anda piyasaya girebilir.

RENAULT'UN ÜRETİMİ SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ

Bence Renault'un elektrikli Fluence'i Türkiye'de üretme kararı alması sektörün geleceği açısından çok önemli. Renault'un yaratacağı satış hacmi sayesinde elektirikli otomobillerin Türkiye'de daha hızlı yaygınlaşması sağlanabilir. Zaten son dönemde bu araçların altyapısı ile ilgili çalışmaların hızı da dikkat çekici.

Mesela Renault ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki anlaşma. Belediye, İspark'lara, okullara, işyerlerine ve alışveriş merkezlerine şarj istasyonları kuracak. Geriye bir tek vergi meselesi kalıyor...

Haberin Devamı

BU OTOMOBİLLER HERKESE YARAYACAK

Funda Ölçer de bu konunun elektirikli otomobillerin yaygınlaşmasını olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Üstelik bu iş sadece markalara değil, tüm topluma ve çevreye yarayacak.

Hiç egzos salınımı olmayan ve 100 km gitmek için sadece 2-3 lira şarj ücreti ödeyeceğiniz araçları bir düşünün...
 
Araçların fiyat seviyeleri ülkelerin vergi politikaları ile çok alakalı olacak. Burada Türkiye'nin elektrikli araçlara ne kadar destek vereceği çok önemli. Çünkü bu tip araçların maliyeti normal üretimlere göre daha yüksek.

Dolayısıyla satış fiyatının kaç lira olacağı konusunda kendisinin de bir fikri yok...

GEÇEN SENENİN ALTINDA

Eren GÜLER yazıyor
hurriyet.com.tr

Ölçer, otomotiv sektörü için son derece iyi bir yıl geçerken, kendi satışlarının ise geçen senenin gerisinde olduğunu belirtiyor. Çünkü geçen seneki ÖTV indiriminden en iyi şekilde yararlanan markalardan biri olmuşlar:

Haberin Devamı

"Bizim modellerin hepsi 1.6 olduğu için ÖTV indirimi bize çok yaramıştı. Ama bu şekilde biraz gelecekten çalmış olduk."

COUNTRYMAN PROFİLİ DEĞİŞTİRECEK

Ağustos ayında Mini'nin tüm modellerinde yenilemeler yapıldı. Bunların yanında Countryman modeli de Türkiye'ye geldi. Modelin en önemli özelliği 4 kapılı olması. Yani klasik Mini tanımının ve kullanıcı profilinin biraz dışına çıkıyor.

Funda Ölçer, bu yeni modelin satışlarına büyük bir ivme katacağını düşünüyor. Hatta böylece yeni bir müşteri kitlesine de ulaşabilecekler. Ölçer, şöyle anlatıyor:

"Şimdiye kadar öğrenci, genç profesyonel veya 2,3 otomobili olanlara yöneliyorduk. İnsanlar evlenip çocuğu olunca Mini'sinden vazgeçiyordu. Ama şimdi Countryman ile ailenin tek otomobili olabilir hale geldik ve aileler de bizim hedefe girdi. Sipariş hızımız çok arttı. Önümüzdeki dönemde en çok satan modelin Countryman olacağını tahmin ediyorum."

Haberin Devamı

Fiyatları yüzde 15 düşürdük

FİYATLAR YÜZDE 10-15 DÜŞTÜ

Ölçer, bu sene üreticiden aldıkları büyük desteğe de dikkat çekiyor. Bu şekilde Mini fiyatları üç ay önce ile kıyaslandığında yüzde 10-15 gerilemiş. Ölçer hem bu indirim hem de yeni model desteği ile son iki ayda satışların hız kazanacağını tahmin ediyor:

"Bizde artık fiyatlar 21 bin euroya kadar indi. Böylece Mini için 'zor ulaşabilir' algısını kırmak istiyoruz. Ama bu indirimi üreticiden aldığımız destek sayesinde yapabildik, yoksa yapamazsınız." 

eguler@hurriyet.com.tr

 2. el otomobil fırsatları hurriyetoto.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!