Fiş vermeyen de, almayan da 35 milyon lira ceza ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Fiş vermeyen de, almayan da 35 milyon lira ceza ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fatura vermeyen ve almayan 35 milyon lira ceza ödeyecek.

Zamanında beyanname vermeyene 20 milyon lira ceza kesilecek.

Tutarı 6 milyar lirayı aşan vergi borçluları ilan edilecek.

Vergi cezaları, yılbaşından itibaren zamlanacak. Yeni düzenlemeye göre, fatura ya da fiş vermeyen de, almayan da 35 milyon lira ceza ödeyecek.

Bakanlar Kurulu 2001yılına yönelik vergi düzenlemeleri kapsamında, vergi cezalarını da yüzde 8.3 ile yüzde 16.6 arasında arttırdı. 3 milyon liraya kadarki vergi alacaklarından da vazgeçilmesi kararlaştırılırken, fatura ve fiş vermemenin cezası 30 milyon liradan 35 milyon liraya çıkarıldı. 1 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girecek olan vergi usul cezalarına yönelik kararnameye göre, bazı cezalar şöyle:

Süresinde beyanname vermeme, defter tutmama ya da eksik defter tutma gibi birinci derece usulsüzlüklere verilen cezalar yüzde 8.3'le yüzde 13.3 arasında değişen artırımlarla, 850 bin lira ile 20 milyon lira arasında yeniden belirlendi.

İkinci derece usulsüzlüklere 2001 yılında uygulanacak cezaları da 450 bin lira ile 12 milyon lira arasında değişiyor.

Düzenlenmesi gerekli fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya belgelerde tutarın gerçeğinden farklı yazılması durumunda, bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine 35 milyon liradan az olmamak üzere, yazılması gerekli tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Bir takvim yılında her bir belge türüne ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 17 milyar lirayı geçmeyecek.

Perakende satış fişi, yazarkasa fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye'ce düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmediği, kullanılmadığı, bulundurulmadığı ya da gerçeğe aykırı düzenlendiğinin saptanması durumunda da belge başına 35 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın tutarı her bir tespit için 1.7 milyar lirayı, bir takvim yılı içinde 17 milyar lirayı aşmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!