Fındıkta lisanslı depo işletmesi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta lisanslı depo işletmesi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 14:45

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, fındıkta güçlü ve tüm sektöre hitap edecek büyük bir lisanslı depoculuk anonim şirketinin kurulacağını açıkladı.

Kurulacak şirkete ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Fiskobirlik, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çok sayıda sanayi ve ticaret odaları, ticaret borsaları yatırımcı olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de tüm ürünlere hitap edecek daha büyük ve işlevsel bir lisanslı depo anonim şirketinin kurulmasının sektörler tarafından arzu edildiği kaydedildi. Açıklamada, konunun aciliyetinin ve Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki Fındık Komisyonu'nda alınan karar gereği Bakanlığın koordinasyonunda, fındık lisanslı depo şirketinin kurulması için izlenecek yöntemi belirlemek amacıyla sektörün tüm taraflarının katılımıyla 17 Ağustos 2006'da yapılan toplantıda alınan kararlar bildirildi.

Toplantıda, fındıkta güçlü ve tüm sektöre hitap edecek büyük bir lisanslı depoculuk anonim şirketinin kurulması yönünde fikir birliğinin sağlandığı vurgulanan açıklamada, toplantıya katılan kurum ve kuruluş temsilcilerinin kendi aralarında fındıkta kurulacak "Lisanslı Depo Anonim Şirketi" işlemlerini yürütmek için bir "Müteşebbis Heyeti"nin oluşturulduğu belirtildi.

Kurulacak fındık lisanslı depoculuk anonim şirketine yatırımcı olarak, TOBB, Fiskobirlik, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Ticaret Borsası, Adapazarı Ticaret ve Sanayi odası, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Ticaret ve Sanayi odası, Trabzon Ticaret Borsası, Düzce Ticaret Borsası, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası, Samsun Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi odası, Adapazarı Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası, VOB, TMO "Müteşebbis Heyeti"nin katılacağı kaydedildi.

Açıklamada, kurulacak anonim şirketinin kapasitesi, sermayesi ve kurucularının, kurucuların hisse oranları ve sermaye paylarını yerine getirme şeklinin Müteşebbis Heyet tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda belirlenmesine karar verildiği belirtildi.

Toplantıda, kurulacak lisanslı depoculuk şirketinin sektördeki diğer kurum ve kuruluşlarının katılımına açık olduğu ifade edilen açıklamada, bunlar tarafından da yatırım kuruluş olarak oluşumda yer alabileceğine karar verildiği vurgulandı.

"FINDIKTA ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİK"

Açıklamada, 8 Ağustos 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda bu yıl fındıkta yaşanacak arz fazlasına çözüm kararı alındığı hatırlatıldı. Toplantıda fındık ticaretinin daha sağlıklı bir yapı içinde yürütülebilmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasına ve bu kapsamda fındıkta lisanslı depoculuk sistemine bir an önce işlerlik kazandırılacak çalışmaların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmesine karar verildiğine işaret edildi.

Açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın son yıllarda yürüttüğü çalışmalarla konuyla ilgili olarak önemli mesafelerin kat edildiği ve gerekli alt yapının oluşturulduğu iddia edildi.

Açıklamada yapılan çalışmalarla ilgili olarak Ürün ihtisas Borsaları'nın kurulmasına imkan sağlandığı belirtildi. Açıklamada, çağdaş ve gelişmiş ürün ticaret sisteminin alt yapısını oluşturan lisanslı depoculuk sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nun 17 Şubat 2005'te yürüğe girdiği hatırlatıldı. Bu kanunun uygulanmasına yönelik altı yönetmeliğin yayımlandığı belirtilen açıklamada, 2 ağustos 2006'da Fındık Lisanslı Depo Yönetmeliği'nin uygulanmaya konduğu kaydedildi.

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri ve TMO'nun kapasitelerini geliştirerek, bu kuruluşların lisanslı depoculuk sistemine entegre etmek amacıyla bir projenin uygulamaya konduğu anlatılan açıklamada, bu amaçla yaklaşık 40 milyon dolarlık kaynak ayrıldığına işaret edildi.

Kanunun yürürlüğe konmasından sonra ilgili kurum ve kuruluşlara eğitim programının uygulandığı belirtilen açıklamada, TOBB öncülüğünde sektörlerin beklentilerine uygun olarak etkin ve yaygın faaliyet gösterecek lisanslı depo işletmesinin kurulması yönünde girişimlerin başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Böylece başta fındık olmak üzere bir çok üründe lisanslı depo işletmelerinin kurulması, VOB ile ürün ihtisas borsalarının daha fonksiyonel hale gelmesi için gerekli alt yapı tamamlanmıştır" değerlendirmesi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!