Fındıkta alan bazlı ödemeler başladı

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta alan bazlı ödemeler başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 12:02

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta alan bazlı destekleme ödemesinin 2012 yılı için dekar başına 150 lira olmak üzere hesaplara yatırıldığını bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, fındığın tarım sektöründe yarattığı katma değer, ihracatta elde edilen döviz geliriyle ön planda yer alan ürünlerden biri olduğunu belirterek, üreticiye bu yıl 706 milyon lira, 3 yılda yaklaşık 2,3 milyar lira ödeme yapılacağını kaydetti.

Türkiye'nin, dünya fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 75'ini karşıladığını vurgulayan Bayraktar, "Yaklaşık 713 bin hektar arazide 400 bin kadar çiftçimiz fındık üretimiyle uğraşıyor. Bu sezon şu ana kadar yaklaşık 252 bin ton iç fındık ihraç edilmiş, karşılığında 1,5 milyar doları bulan döviz geliri elde edilmiştir. Geçen yıl 1,8 milyar dolar fındık ihraç edilmişti. Fındıkta ihracat sezonu 1 Eylül 2013'e kadar sürecek" ifadesini kullandı.

- T.C. kimlik numarasının son iki hanesine göre ödeme

Alan bazlı destekten yararlanmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerinin, üreticilerin icmal formlarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ulaştırmış olmaları gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, alan bazlı desteğin 2012 yılı ürününe ait olan kısmının ödemelerinin, bugünden itibaren üreticilerin T.C. kimlik numaralarının son iki hanesine göre banka hesap numaralarına yatırıldığını ve ödemelerin 5 gün içinde tamamlanacağını bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl, Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki (ÇKS) 340 bin dolayındaki fındık üreticisine, yaklaşık 471 bin hektar arazi için 706 milyon lira civarında alan bazlı destek ödemesi yapılacak. Alan aynı kalırsa, gelecek yıl 754, 2015'te ise 801 milyon lira ödeme olacak. Toplam ödeme 2,3 milyar liraya yaklaşacak. ÇKS kaydına giren alan artarsa bu rakamlar daha da yükselecek. Bu ödemeler, fındıkta halen maliyetlerin biraz üstünde fiyatın oluştuğu hatırlandığında, zor durumda olan üreticinin hasat için ihtiyaç duyduğu işçiliği ve diğer giderlerini karşılayacak, tarımsal girdileri temin ederek rahat bir nefes almasını sağlayacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!