Fiba’nın Romanya yatırımı 245 milyon Euro’ya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Fiba’nın Romanya yatırımı 245 milyon Euro’ya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 00:00

Romanya’da 45 milyon Euro yatırımla iş merkezi açan ve Bucuresti Mall’u genişleten Fiba Holding, 75 bin metrekarelik kullanım alanına sahip 50 milyon Euro’luk iki yeni iş merkezinin temelini haziranda atacak.

Bugüne kadar gayrimenkul ve perakende alanında Romanya’da toplam 150 milyon Euro’luk yatırım yapan holdingin buradaki yatırımı 245 milyon Euro’ya çıkacak.

ROMANYA pazarına giren ilk Türk firmaları arasında yer alan Fiba Holding, ülkede 45 milyon Euro değerinde yeni yatırıma daha imza attı. 1999’da Romanya’nın başkenti Bükreş’te ülkenin ilk alışveriş merkezini açan holding, talep patlaması nedeniyle 55 bin metrekare alanı olan alışveriş merkezini 21 milyon Euro yatırımla 50 bin metrekare genişletti. 12 katlı yeni iş merkezi de inşa eden Fiba Holding’in Romanya’daki gayrimenkul şirketi Anchor Grup’un ülkede bugüne kadar yaptığı projelerin tutarı 150 milyon Euro’ya ulaştı.

135 MİLYAR DOLARA ÇIKTI: Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, on yıldır Romanya pazarında olduklarını ve Romanya ekonomisinin kısa sürede 30 milyar dolardan, 135 milyar dolara çıktığını belirterek, gayrimenkul ve finans alanında Romanya’da büyüdüklerini söyledi. Bucuresti Mall’un arsasını ilk olarak 1997’de aldıklarını ve açılışını 1999’da yaptıklarını anlatan Özyeğin, ofis merkezi Anchor Plaza’yı da 2004’de açtıklarını ve alışveriş merkezine talep nedeniyle ek yaptıklarını, Romania Plaza’yı da geçen yıl inşa ettiklerini anlattı.

İKİ İŞ MERKEZİ DAHA: Fiba Holding’in Romanya’da faaliyet gösteren gayrimenkul şirketi Anchor Grup’un Başkanı Tunç Çapa, Romanya’da son bir buçuk yılda 45 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını belirterek, 75 bin metrekarelik kullanılabilir alana sahip, 50 milyon Euro değerindeki iki yeni ofis merkezinin inşaatına ise haziran ayında başlayacaklarını bildirdi. Romanya’da bugüne kadar perakende ve gayrimenkule yaptıkları yatırım tutarının 150 milyon Euro olduğunu belirten Çapa, şu bilgileri verdi: "1999’dan beri Romanya’da yatırım yapıyoruz. Perakende de bir numara olduk. Konutta da bir numara olabiliriz. Konutta ciddi potansiyel var. Incity projemizle konutta farklı konsept getiriyoruz. 503 tane rezidans konut projemiz 2009 yılında bitecek. Romanya’da 200 bin konut açığı var."

MOLDOVA’DA ALIŞVERİŞ MERKEZİ: Fiba Holding, Romanya’nın yanında Moldova’da alışveriş merkezi kurma çalışmaları yapıyor. Haziran ayında yapımına başlanacak ve mayıs 2008’de bitecek olan Moldova’nın başkenti Kişinev’deki alışveriş merkezinin yatırım tutarı 40 milyon Euro olacak. Anchor Grup Başkanı Tunç Çapa, Moldova’daki alışveriş merkezi binasının üstünde rezidans ve iş merkezi de bulunacağını söyledi. Çapa, arazi alımı da yaptıklarını belirterek, "Rusya’daki arazimiz bin dönüm oldu. Bükreş’te de arazi alıyoruz. Eski tekstil fabrikalarını aldık. Üç arazimiz var" dedi.

Banana Republic ve GAP’ı getiriyoruz

FAALİYET alanlarında yer alan giyim perakendesine de değinen Hüsnü Özyeğin, Banana Republic ve GAP markalarını Türkiye’ye getirecekleri yönündeki haberleri doğruladı. Ancak, hukuki süreç bittikten sonra bir ay içinde açıklama yapacaklarını kaydeden Özyeğin, diğer giyim perakendesi operasyonlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Marks&Spencer’ı Rusya’ya taşıdık. Rusya’da on mağazamız oldu. Ukrayna’ya da girmek için hazırız ancak Kiev’deki alışveriş merkezinin açılışı gecikti. Mayıs ayında ilk mağazayı bu ülkede de açacağız. Marks&Spencer’da üç ülkede franchiseımız var. Giyim perakendesinde şu anda başka planımız yok. Var olanları geliştireceğiz."

Credit Europa Bank 150 şubeye çıkacak

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, on beş şubeli olarak satın aldıkları bugün Credit Europa Bank adını taşıyan bankalarının şube sayısının 100’e çıktığını, yıl sonunda bu sayının 150’ye ulaşacağını kaydetti. Rusya, Ukrayna, İsviçre ve Hollanda gibi ülkelerde de banka şubeleri olduğunu hatırlatan Hüsnü Özyeğin, haziranda alışveriş merkezi alanında ilk yatırımlarını yapacakları Moldova’da ise, finansa girmeyi düşünmediklerini bildirdi. Özyeğin, finans alanında yurtdışında bundan sonra gelişeceklerine dikkat çekerek, "Bu ülkelerde bankacılıkta büyümek sermaye isteyen bir iş. Finansbank’ın satışına kadar sermayemiz yetersizdi. Grup, sermayeye kavuştu. Şimdi buralara daha büyük sermaye yatırıyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!