Fiat, 19 yeni model üretecek

Güncelleme Tarihi:

Fiat, 19 yeni model üretecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalyan Fiat Auto Yönetim Kurulu Başkanı Roberto Testore, 2002 yılına kadar Fiat'ın 19 yeni modeli daha piyasaya sunacağını bildirdi. Fiat'ın 100'üncü yıl kutlamaları anısına yenilenen Punto modelinin tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Testore, Fiat'ın 1998-2002 yılları içinde arasında yapacağı yatırım miktarının 10 milyar Euro'ya ulaşacağını söyledi.

Fiat Auto'nun uluslararası projelerinin yüzde 20'den fazla büyüyeceğini kaydeden Testore, 1999'da toplam 14 milyon araç satmayı planladıklarını, bunun da 1998'e göre yüzde 2-3 bir büyümeye denk geldiğini belirtti. Fiat'ın en son projesinin Çin ve Mısır'da gerçekleştiğini belirten Testore, Fiat'ın Avrupa dışında Güney Amerika, Doğu Avrupa, Fas ve Türkiye'de yatırımlarının devam ettiğini bildirdi.

PUNTO'NUN YENİ YÜZÜ

Dünyada ürettiği küçük otomobilleriyle tanınan Fiat, 100'üncü yıl kutlamaları için de Punto'yu seçti. Punto'nun 3 ve 5 kapılı iki modeli var. Punto'nun 1.2 ve 1.8 benzin motorlu modelleri, 1.9 dizel motor versiyonları bulunuyor. Dış görünümünde özellikle uzun stop lambalarıyla dikkati çeken yeni Punto'nun dış tasarımında yumuşak ve köşeli hatlar dikkati çekiyor. Yeni Punto'nun bir başka önemli özelliği de 1.2 motorlu modelde 6 vitesli şanzıman kullanılması. Punto'da yer alan bir diğer özellik de otomobilde yer alan bir butona basılarak ‘‘City Programı’’nın devreye girmesi.. Bu program devreye sokulduğunda otomobilin direksiyonu normalden daha fazla yumuşayarak sürücünün aracı rahatça parketmesini sağlıyor. Fiat'tan yapılan açıklamaya göre Fiat Punto ilk yıl 600 bin ile 700 bin adet arasında üretilecek. Tamamı Fiat'ın İtalya'daki 3 fabrikalasında üretilecek olan Punto'nun en ucuzu 10 bin dolara (4 milyar 250 milyon TL) satılacak.

Fiat, 100'üncü yılında logosunu da yeniledi. Fiat, 1992'den beri kullandığı beş çubuklu amblemini yeni Punto'yla birlikte, mavi bir fon çerçevesinde bir defne çeleği üzerine gümüş harflerle Fiat yazan amblemle değiştirdi. Fiat'ın bundan sonra üreteceği bütün araçlarda bu yeni amblem kullanılırken, eski beş çubuklu amblem aynı kalacak ve bu amblem her modelin arka kısmında kullanılacak.

BÜYÜKELÇİ KATILMADI

Çetebaşı Öcalan krizi nedeniyle bir süredir İtalya ile Türkiye arasında gerginleşen ilişkiler, İtalyan Fiat'ın 100'üncü yıl kutlama törenine de yansıdı. Torino'da törenlere, Fiat'ın büyük yatırımları olan beş ülkenin büyükelçileri de davet edildi. Türkiye'nin İtalya Büyükeçlisi Necati Utkan, davetli olduğu halde kutlama törenlerine katılmadı.

Büyükelçi, İtalya Başbakanı Massimo D'Alama'nın da konuşmacı olarak gelmesi nedeniyle katılmadığını bildirdi.. Fiat'ın büyük yatırımlar yaptığı Polonya, Brezilya, Arjantin ve Rusya'nın davetli büyükelçileri ise törene katıldı.

FİAT, 100. yıl kutlamaları çerçevesinde yenilediği Punto'yu Torino'da görkemli bir törenle tanıttı. Törende konuşan Fiat Auto Yönetim Kurulu Başkanı Roberto Testore, ‘‘2002 yılına kadar 19 yeni model üreteceğiz’’ dedi. Törene Koç

Ailesi de katıldı.

Koç Ailesi’nden ağır temsil

İtalyan Fiat'ın ilk fabrikası olan Lingotto'da önceki gün düzenlenen 100'üncü yıl kutlama törenlerine, yaklaşık üç bin davetli katıldı. 66 ülkeden 1200 gazetecinin izlediği törenlere katılanlar arasında Fiat'ın Türkiye'deki ortağı olan Koç Ailesi de tam kadro yer aldı.

Koç Ailesi'nden sadece Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un katılamadığı Fiat'ın kutlama törenlerinde, Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç, Koç Holding Yönetim Kurulu üyeleri Semahat Arsel ve Sevgi Gönül hazır bulundu. Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Temel Atay, Tofaş Grup Başkanı Gökçe Bayındır ve Tofaş Oto Fabrikası Genel Müdürü Jan Nahum ile Koç'tan emekli olmadan önce Fiat ile ilişkileri yürüten İnan Kıraç da törene katılan isimler arasındaydı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!